NRK Meny
Normal

Drev sikkerhets-selskap

Drapstiltalte Tjøstolv Moland drev fullt lovlig sikkerhetsselskap i Uganda, skriver Dagbladet.

Nordmenn i Kongo

Ifølge drapstiltalte Tjostolv Moland er
virksomhetene hans i Uganda langt fra så mystiske som kongolesisk politi skal ha det til.


– Sikkerhetsselskapet i Uganda er ett hundre prosent lovlig. Vi har alle tillatelser og autorisasjoner som trengs for å drive et
sikkerhetsselskap, sier Moland til Dagbladet.

Fredag skrev avisen at ugandisk og kongolesisk etterretning hadde gjort en razzia i boligen til de to nordmennene som sitter fengslet i Kongo mistenkt for drap. Under razziaen ble det blant annet funnet skarpskyttervåpen, falske FN-uniformer, falske navnelapper til uniformer og identitetskort med både falske og ekte navn.

Kongolesisk politi mener disse funnene viser hvor farlige de to nordmennene er, men Tjostolv Moland og Joshua French avviser dette og forklarer funnene med sin drift av både sikkerhetsfirmaet SIG-Uganda og et eventbyrå.

Sikkerhetsselskapet skal ifølge Moland ha drevet med vakthold av bygninger og livvaktoppdrag. Han hevder skarpskyttervåpenet som ble beslaglagt i razziaen er en rifle han fikk til konfirmasjonen, og at det er altfor lett til å kunne klassifiseres som et skarpskyttervåpen.

De falske ID-kortene forklarer Moland med sitt noe uvanlige navn. Det er ikke så lett å hete Tjostolv Moland i et engelsktalende land. Det at jeg brukte to navn har ikke vært noen hemmelighet. Det er registrert både hos politiet, etterretningen og hos immigrasjonsmyndighetene i Uganda, sier han til Dagbladet.

I tillegg til sikkerhetsbyrået drev Moland også et eventbyrå som tilbød actionfylte opplevelser for selskaper. Ifølge Moland og French kan flere av funnene i razziaen knyttes til driften av eventbyrået.

Ifølge presidenten for den militære domstolen skal rettssaken starte allerede neste uke, skriver Aftenposten.no søndag.

– Vi vet ikke når, men det blir senest lørdag, forteller Kaptein Claude Disimo. Han sier det kan ta opp mot to uker før den er ferdig, selv med rettsmøter hver dag.