NRK Meny
Normal

Pasient: – Skal slå inn trynet ditt

En 43 år gammel mann er dømt for å ha drapstruet sykepleiere på jobb i Arendal.

Sørlandet sykehus Arendal

En 43 år gammel mann truet med å slå inn ansiktet til sykepleierne og sa han hadde drevet med kickboksing.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I fjor havnet den nå 43 år gamle mannen på sykehus i Arendal etter mistanke om kraniebrudd. Mannen var godt beruset med nesten tre i promille. I tillegg var han påvirket av amfetamin og metaamfetamin.

Anklaget sykepleieren

Mannen ville ha nøklene og lommeboken sin, og anklaget en av sykepleierne for å ha stjålet dette. Nøklene ble funnet i pasientens lommer.

43-åringen ba da om en brødskive, men siden det var mistanke om hjernerystelse fikk han ikke mat. Da uttalte han ifølge tiltalen at han skulle slå inn trynet og at han hadde drevet med kickboksing.

Sykepleieren forsvant ut for å ringe til en vekter.

Drapstrusler

I mellomtiden hadde 43-åringen truet en annen sykepleier. Ifølge dommen fra Aust-Agder tingrett sto tiltalte 15 cm fra sykepleieren.

Han uttalte at han ville slå inn trynet hennes og sa at han skulle drepe henne. Sykepleieren turde ikke rope om hjelp.

Skrev seg selv ut

Mannen valgte selv å skrive seg ut fra sykehuset, mot legens anbefaling. Da han møtte en av sykepleierne igjen gjentok han at han skulle slå inn trynet.

Mannen har forklart i retten at han ikke husker noe og nektet straffskyld. Retten fester lit til sykepleiernes forklaringer. Strafferammen for disse truslene er på over seks måneders fengsel.

Reell trussel

De er ofte alene med pasienter på egne rom og har liten mulighet til noe reelt forsvar.

Aust-Agder tingrett

Retten mener at truslene var reelle og har vært skremmende for sykepleierne. Retten viser også til at spesielt helsearbeidere har et sterkt behov for beskyttelse mot trusler.

Ressurs for samfunnet

Aust-Agder tingrett er likevel kommet fram til at mannen, med flere dommer på seg, kan idømmes samfunnsstraff i 36 timer. Retten mener mannens rushistorie er så spesiell at den gjør unntak fra fengselsstraff.

Mannen er nå under rehabilitering og har holdt seg edru siden mars i fjor. Nå arbeider nå med å hjelpe andre med rusproblemer, heter det i dommen. Retten tror tiltalte vil være en ressurs under utførelsen av samfunnsstraffen og mener det er riktig i denne saken.

Få tilbakemeldinger på trusler

Hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved sykehuset i Arendal, Bente Liv Hagen, sier hun ikke får mange henvendelser om trusselproblemer.

– Det forekommer, men jeg får ikke høre om så mange tilfeller om trusler, sier Hagen til NRK.