Drapssiktet løslatt før bildrapet

En 27 år gammel mann, som er siktet for uaktsomt drap på politimannen Børge Ivarsen (48) torsdag, uteble fra åpen soning og ble pågrepet i Drammen mandag. Dagen etter ble han løslatt.

Politimann drept i Grimstad

Venner og kollegaer på stedet der politimann Børge Ivarsen ble påkjørt og drept.

Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

Da politiet i Drammen løslot den 27 år gamle mannen tirsdag, visste de ikke at han var på rømmen fra åpen soning i Moss.

Torsdag kjørte han ned og drepte politimannen Børge Ivarsen (48) på E18 ved Grimstad.

27-åringen skal nylig ha uteblitt fra åpen soning på Varna evangeliesenter i Moss. Han ble natt til mandag pågrepet av politiet i Drammen etter kjøring i ruspåvirket tilstand og i en stjålet bil. Tirsdag formiddag ble han sluppet løs.

Politiet mener det ikke var grunnlag for å holde ham fengslet.

27-åringen har vært straffedømt åtte ganger og TV 2 melder fredag at 27-åringen skal ha innrømmet å ha vært ruspåvirket da han kjørte på politimannen natt til torsdag.

Var ikke ettersøkt

Mannen sonet en dom for to grove ran, samt en rekke andre vinnings- og narkotikaforbrytelser.

Pågripelsen i Drammen natt til mandag skjedde etter en biljakt. Han kjørte i en stjålet bil og stoppet ikke for politiet før han kjørte utfor veien. Han ble pågrepet for vinningskriminalitet og mindre narkotikaforhold.

– Han ble da sjekket i våre systemer, men ut fra disse var han ikke ettersøkt, så han ble sluppet, sier politistasjonssjef ved Drammen politistasjon Øyvind Aas til Dagbladet.

– Det var ikke grunnlag for fengsling etter et biltyveri og kjøring i påvirket tilstand, og vi hadde ingen melding på at han var uteblitt fra soning. Det er soningsstedets ansvar å melde fra, sier politifullmektig Vibeke Martins i Søndre Buskerud politidistrikt.

Bestyrer Jan Erik Nilsen på Varna Evangeliesenter sier de tidlig meldte fra til fengselsmyndighetene at 27-åringen ikke var møtt til soning.

Kommunikasjonssjef i Justis- og politidepartementet, Gunnar Hansen, hevder at det ble meldt fra om at mannen hadde rømt fra soning.

– Onsdag 24. februar ble melding om unnvikelse mottatt på Åna fengsel av Varna evangeliesenter. Etterlysning ble sendt samme dag klokken 18.24, sier han.

Fremstilles for varetekt

Onsdag kveld truet 27-åringen til seg en bil med kniv ved Gulskogen senter i Drammen og kjørte sørover.

Ifølge overvåkningsbilder og signalement har politiet bekreftet at det var samme mann som ble løslatt i Drammen tirsdag.

Mannens forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig, sier at 27-åringen var påvirket under hendelsen natt til torsdag og at han bare glimtvis husker det som skjedde.

Politimannen Børge Ivarsen var i ferd med å legge ut spikermatter i veibanen på E18 ved Grimstad da den siktede kjørte på ham.

27-åringen ble pågrepet i Kristiansand torsdag.

Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt sier Grimstad-politiet ikke var blitt varslet av politiet i Drammen om den stjålne bilen.

– Om her har skjedd en systemsvikt, får etterforskningen vise. Foreløpig blir det bare spekulasjoner, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Mannen er foreløpig siktet for uaktsomt drap, men VG skriver at politiet vurderer å utvide siktelsen til forsettlig drap.

Fredag framstilles mannen for varetektsfengsling.