NRK Meny
Normal

Drapssiktet løslatt før bildrapet

En 27 år gammel mann, som er siktet for uaktsomt drap på politimannen Børge Ivarsen (48) torsdag, uteble fra åpen soning og ble pågrepet i Drammen mandag. Dagen etter ble han løslatt.

Politimann drept i Grimstad

Venner og kollegaer på stedet der politimann Børge Ivarsen ble påkjørt og drept.

Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix

Da politiet i Drammen løslot den 27 år gamle mannen tirsdag, visste de ikke at han var på rømmen fra åpen soning i Moss.

Torsdag kjørte han ned og drepte politimannen Børge Ivarsen (48) på E18 ved Grimstad.

27-åringen skal nylig ha uteblitt fra åpen soning på Varna evangeliesenter i Moss. Han ble natt til mandag pågrepet av politiet i Drammen etter kjøring i ruspåvirket tilstand og i en stjålet bil. Tirsdag formiddag ble han sluppet løs.

Politiet mener det ikke var grunnlag for å holde ham fengslet.

27-åringen har vært straffedømt åtte ganger og TV 2 melder fredag at 27-åringen skal ha innrømmet å ha vært ruspåvirket da han kjørte på politimannen natt til torsdag.

Var ikke ettersøkt

Mannen sonet en dom for to grove ran, samt en rekke andre vinnings- og narkotikaforbrytelser.

Pågripelsen i Drammen natt til mandag skjedde etter en biljakt. Han kjørte i en stjålet bil og stoppet ikke for politiet før han kjørte utfor veien. Han ble pågrepet for vinningskriminalitet og mindre narkotikaforhold.

– Han ble da sjekket i våre systemer, men ut fra disse var han ikke ettersøkt, så han ble sluppet, sier politistasjonssjef ved Drammen politistasjon Øyvind Aas til Dagbladet.

– Det var ikke grunnlag for fengsling etter et biltyveri og kjøring i påvirket tilstand, og vi hadde ingen melding på at han var uteblitt fra soning. Det er soningsstedets ansvar å melde fra, sier politifullmektig Vibeke Martins i Søndre Buskerud politidistrikt.

Bestyrer Jan Erik Nilsen på Varna Evangeliesenter sier de tidlig meldte fra til fengselsmyndighetene at 27-åringen ikke var møtt til soning.

Kommunikasjonssjef i Justis- og politidepartementet, Gunnar Hansen, hevder at det ble meldt fra om at mannen hadde rømt fra soning.

– Onsdag 24. februar ble melding om unnvikelse mottatt på Åna fengsel av Varna evangeliesenter. Etterlysning ble sendt samme dag klokken 18.24, sier han.

Fremstilles for varetekt

Onsdag kveld truet 27-åringen til seg en bil med kniv ved Gulskogen senter i Drammen og kjørte sørover.

Ifølge overvåkningsbilder og signalement har politiet bekreftet at det var samme mann som ble løslatt i Drammen tirsdag.

Mannens forsvarer, advokat Thor Bache-Wiig, sier at 27-åringen var påvirket under hendelsen natt til torsdag og at han bare glimtvis husker det som skjedde.

Politimannen Børge Ivarsen var i ferd med å legge ut spikermatter i veibanen på E18 ved Grimstad da den siktede kjørte på ham.

27-åringen ble pågrepet i Kristiansand torsdag.

Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt sier Grimstad-politiet ikke var blitt varslet av politiet i Drammen om den stjålne bilen.

– Om her har skjedd en systemsvikt, får etterforskningen vise. Foreløpig blir det bare spekulasjoner, sier politidirektør Ingelin Killengreen.

Mannen er foreløpig siktet for uaktsomt drap, men VG skriver at politiet vurderer å utvide siktelsen til forsettlig drap.

Fredag framstilles mannen for varetektsfengsling.