Drapssiktet dømt for mishandling av familien

Den 50 år gamle mannen som er siktet for drap i Afghanistan på 90-tallet, ble for fire år siden dømt til to års fengsel for trusler og vold mot sin kone og fire døtre.

Tinghuset, Kristiansand
Foto: Nina Kristiin Vraa

Volden mannen ble dømt for foregikk over halvannet år da barna var i alderen åtte til 14 år. Det var barnevernet som anmeldte faren for mishandling i 2010. De hadde også anmeldt ham året før, men da ville ingen av barna eller kona forklare seg og saken ble henlagt, skriver Fædrelandsvennen.

Varetektsfengslet

Mannen i 50-årene er siktet for drap begått i sitt tidligere hjemland Afghanistan under den væpnede konflikten på 1990-tallet.

Politiet mener han var sentral i avhør av 15–20 personer.

Under fengslingsmøtet i Kristiansand tingrett onsdag denne uken ble mannen varetektsfengslet for fire uker med brev- og besøksforbud.

Retten la vekt på faren for å ødelegge bevis eller påvirke vitner dersom han hadde blitt løslatt etter avhør.

Svein Kjetil Stallemo

Advokat Svein Kjetil Stallemo forsvarer den norsk-afghanske mannen.

Foto: NRK Sorlandet / NRK

Etterretningsleder

Det kom fram i fengslingskjennelsen etter rettsmøtet i Kristiansand onsdag at norsk-afghaneren var etterretningsleder for et politisk parti på nittitallet.

Partiet har vært en viktig politisk og militær aktør siden stiftelsen i 1989, og ifølge fengslingskjennelsen begikk flere personer med tilknytning til partiet grove forbrytelser under den afghanske borgerkrigen på nittitallet.

Har ikke betydning for saken

Mannen er siktet for drap etter norsk lovgiving, selv om Kripos mener handlingene han har begått er krigsforbrytelser.

Advokat Svein Kjetil Stallemo, som forsvarer mannen, mener den tidligere dommen mot hans klient ikke har betydning nå.

– Jeg kan ikke si at min klients tidligere historikk har betydning for en sak som er av en helt annen karakter. Det er forskjell på vold og krigsforbrytelser, sier Stallemo til Fædrelandsvennen.

– Uholdbart

Han har tidligere kritisert politiet fordi han ikke har fått innsyn i dokumentene om hans klient. Stallemo sa onsdag til NRK at han mener han har en håpløs jobb med å forsvare mannen i 50-årene, fordi politiet har gitt ut svært få opplysninger.

– Det er fullstendig uholdbart. Han er siktet og pågrepet, og da han har rettigheter etter menneskerettighetskonvensjonen, som Norge er forpliktet til. Det går blant annet på at han skal gjøres kjent med grunnlaget for siktelsen, har Stallemo tidligere sagt til NRK.