NRK Meny
Normal

Drapssiktede (19) ville reise til Irak

Politiet opplyser at 19-åringen som er siktet for drapet på sin kamerat i Mandal ønsket å reise til Irak for å kjempe mot IS.

Liv Seland Sveinung Johnsen

19 åringen som er siktet for drap på Joakim Ophaug Røksland ble framstilt for fengsling i Kristiansand tingrett torsdag. Her ser vi forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen og politiadvokat Liv Seland.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

– Politiet kan bekrefte at vi i begynnelsen av april mottok bekymringsmelding på at den siktede i forbindelse med drapssaken i Mandal har ønsket å reise til Irak for å kjempe mot IS (Den islamske stat), opplyser Arne Sundvoll, politioverbetjent i Agder politidistrikt.

Reiste ikke likevel

Politiet gjennomførte da en bekymringssamtale og fikk ham til å avstå fra å reise. Siden har politiet og helsevesen hatt oppfølging av ham.

Drap Mandal bolig og politbil

Drapet skjedde i en bydel rett øst for Mandal sentrum

Foto: Espen Sand / NTB scanpix

– Det er ingenting i samtaler eller oppfølging som gav oss noen varsler på dette som nå har skjedd, sier Sundvoll.

Den siktede ble torsdag 23. april varetektsfengslet i fire uker.

Ville bekjempe terror

NRK har tidligere fortalt at 19-åringen, som er siktet for drapet på bestekompisen Joakim Ophaug Røksland, likte å spille paintball, var interessert i våpen og militære effekter.

Da siktede ble pågrepet på Møllsletta i Holum onsdag formiddag, var han ikledd en militærlignende uniform og det som lignet på en beskyttelsesvest.

NRK var torsdag i kontakt med kilder som fortalte at den siktede 19-åringen skal ha uttrykt ønske om å kjempe mot IS-styrker som herjer i blant annet Syria og Nord-Irak.

Mottok bekymringsmelding

PST bekrefter at de har kjennskap til den drapssiktede 19-åringen i Mandal.

– Politiets sikkerhetstjeneste mottok en bekymringsmelding fra familien til den siktede og PST tok denne videre blant annet til ordinært politi, sier seniorrådgiver Martin Bernsen.

– Hva skjedde?

– PST og politiet hadde en bekymringssamtale med mannen og resultatet ble at han endret planer og ikke reiste til Irak, sier Bernsen.

Innlagt i psykiatrien

Torsdag kveld ble mannen overført fra fengselet til psykiatrisk avdeling.

– Den siktede ble torsdag 23. april varetektsfengslet i fire uker. Han ble torsdag kveld overført fra fengsel til psykiatrisk avdeling på Sørlandet sykehus, opplyser politiet i en pressemelding.

Les også: