Drapsoffer var politisk engasjert

Politiet har løslatt sønnen og kona som er siktet etter at en mann ble funnet drept på Hånes i Kristiansand. Hans politiske engasjement er nå en del av etterforskningen.

Politiets teknikere jobber på Hånes i Kristiansand henter bil

Politiets teknikere på Hånes i Kristiansand.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Mannens kone og sønn ble pågrepet og siktet etter at han ble funnet død i sin bolig fredag kveld. Påtaleleder Terje K. Skaar i Agder politidistrikt sier etterforskningen fortsetter for fullt.

– Basert på informasjonen vi har innhentet de siste to døgnene, og som blir analysert, har vi interessante spor å følge, uten at vi har andre mistenkte i saken, sier han.

Politiet vurderer fortløpende om de skal frafalle siktelsen mot de to.

– Politiet har jobbet intenst med saken gjennom helgen, og med den informasjonen vi sitter med nå, kan vi si at mistankegrunnlaget mot de siktede er minsket, sier Skaar.

Politisk engasjert

Advokat Knut Henning Larsen, som er forsvarer for sønnen, sier han ikke er overrasket over løslatelsen.

– Jeg har gjennom hele helgen sagt til min klient at jeg trodde han ville bli løslatt i dag. Selv om det var som forventet, er han naturligvis svært lettet. Håper er nå at politiet får tatt de riktige gjerningsmennene, og de finner dem ikke i familien, skriver han i en tekstmelding til NTB.

Mannen som ble drept, er kurdisk og kom til Norge som politisk flyktning fra Iran. Han har vært politisk aktiv i flere tiår, skriver Fædrelandsvennen.

– Sønnen har i avhør sagt at han ikke kjenner til at faren har hatt andre fiender enn dem han har hatt gjennom sitt mangeårige politiske engasjement, sier Knut Henning Larsen til avisa.

– Han var politiker for et svært omstridt parti

En venn av avdøde forteller til NRK at mannen var blant de mest kjente kurdiske politikerne i Iran, og at han var med i Kurdistans demokratiske parti KDP.

– Hadde han reist til Iran så hadde han blitt drept. Han var nemlig politiker for et svært omstridt parti. Sjefen for dette partiet ble drept for mange år siden, og jeg tenker noe av det samme kan ha hendt nå, sier han.

Mannen sier han var god venn med avdøde, og at han kjente familien godt.

– Jeg er overbevist om at familien ikke har noe med dette å gjøre. Jeg tror ikke gjerningsmennene er bosatt i Norge i det hele tatt, sier han.

Ikke tvil om drap

John Repstad fungerende seksjonsleder Agder politidistrikt.

Etterforskningsleder John Repstad sier de har flere interessante spor å jobbe videre med.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

John Repstad, seksjonsleder for etterforskning i Agder-politiet, sier til Fædrelandsvennen at dette er opplysninger politiet er kjent med og etterforsker på lik linje med andre opplysninger.

Påtaleleder Skaar understreker at det ikke er noen tvil om at det dreier seg om et drap. Verken han eller Repstad ønsker å si noe mer om hvordan mannen ble drept, eller hva motivet kan ha vært.

Politiet ber folk som vet noe om saken, om å ta kontakt.

Politiet jobbet mandag fortsatt med krimtekniske undersøkelser i boligen der mannen ble funnet død.

Politiets teknikere jobber på åstedet på Hånes i Kristiansand der en mann i 60 årene ble drept sent
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix