Sørlandskvinne (51) dømt til ti års fengsel i Ecuador

Sørlandskvinnen som ble tatt med tre kilo kokain på en flyplass i Ecuador i februar, er dømt til ti års fengsel for narkotikasmugling.

Kokaintdømt kvinne i Ecuador

Kvinnen fra Lindesnes-regionen ble mandag dømt til ti års fengsel.

Foto: Maren Kateraas

Rettssaken mot henne startet ved 16-tiden norsk tid mandag. Klokken 19 var dommen klar.

– Det er ingen tvil om at det har skjedd noe kriminelt. Kofferten det ble funnet narkotika i, tilhørte tiltalte. At hun kun var i landet i fem dager, var mistenkelig, sa dommeren, ifølge Fædrelandsvennen.

– Dette er nok det verste utfallet denne saken kunne få, sier kvinnens norske advokat Nils Grønås til avisen Lindesnes.

Dommen ble anket på stedet.

– Aldri sett kokain

Kvinnens forsvarer ba om frifinnelse. Selv hevder hun at hun ble lurt av en mann hun traff på internett.

– Jeg vet ikke hva kokain er. Jeg har aldri brukt det og aldri sett det før, sa hun da hun forklarte seg for retten mandag.

I hjørnet av rettssalen sto det to TV-skjermer og et kamera. Den tiltalte kvinnen deltok i rettssaken via videooverføring fra fengselet, uten at verken hennes forsvarer eller sønnen og søsteren som følger saken, visste hvorfor.

Da rettssaken startet, gråt kvinnen, mens en politimann sto bak henne med maskingevær.

Brukte Google translate

Kvinnen har forklart at hun ble kjent med en mann i Ecuador over internett. Til retten forklarte hun at hun trodde det var dokumenter i kofferten. Det viste seg at det lå kokain i et skjult rom i kofferten.

– Som en del av inspeksjonen ble det stukket hull i deler av kofferten. Da sylen ble tatt ut, var det et hvitt, kremaktig stoff festet på den. Da vi testet stoffet, testet det positivt for kokain, forklarte et vitne fra politiet i retten.

Kvinnens lokale forsvarer, advokat Oswaldo Trujillo Santillan, sa at politiet brøt loven da de anholdt sørlendingen på flyplassen, fordi de ikke leste opp rettighetene hennes på norsk.

– Jeg ber om at vi holder oss til saken, svarte dommeren da.

Politiet mener kvinnen forsto hva som skjedde da hun ble pågrepet, takket være den nettbaserte og automatiske oversetteren til Google.

Advokat Nils Anders Grønås

Advokat Nils A. Grønås har bistått kvinnen fra Kristiansand.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

– Vi satte oss begge ved datamaskinen og Google translate. Det var noen vanskeligheter med oversettelsen, men mitt inntrykk var at hun forsto det som ble sagt, forklarte en politimann for retten.

Synes dommen er streng

– Dette var veldig strengt, men samtidig lå det i kortene at dette kunne bli utfallet, sier kvinnens norske advokat Nils A. Grønås.

Han sier han hadde håpet på et annet utfall med mildere straff, og han reagerer på at retten kunne behandle saken på noen timer.

– Det høres lite ut å behandle en så omfattende sak på få timer, all den tid kvinnen nekter straffskyld, sier Grønås til NRK.no.