NRK Meny
Normal

Dømt til forvaring

En 27 år gammel mann fra Kristiansand er dømt til 16 års forvaring for drapet på Elin Laursen i Songdalen i mars i år.

Kristiansand tingrett dømte 27-åringen til 16 års forvaring.

Kristiansand tingrett dømte 27-åringen til 16 års forvaring.

Foto: Reidar Mosland / NRK

Han må også betale foreldrene 150 000 kroner i erstatning til hver av foreldrene.

Dommen i tingretten er i samsvar med aktor førstestatsadvokat Erik Erland Holmens påstand.

Forsvarer Anne Marstrander har lagt ned påstand om at 27-åringen ikke må fengsles, men få psykiatrisk behandling fordi han ikke har vært tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

27-åringen selv har erkjent å ha drept Elin Laursen, men nekter straffeskyld.

Kjærester

Kvinnen og 27-åringen ble kjæreste i fjor sommer, men kvinnen gjorde det slutt i januar i år. Den tiltalte begynte å være voldelig mot Laursen etter bruddet og hun fikk derfor en voldsalarm.

Den utløste hun 30.mars i år, men alarmen viste feil adresse til politiet. Dermed kjørte de til bydelen Lund i Kristiansand, og ikke til Nodeland i Songdalen hvor kvinnen befant seg. Hun døde av knivskadene hun ble påført. 

Bistandsaadvoktan Ben Fegran og aktor statsadvokat Beate Rullestad Jansen.

Bistandsaadvoktan Ben Fegran og aktor statsadvokat Beate Rullestad Jansen. Hun møtte i retten i dag for førstatsadvokat Holmen.

Foto: Reidar Mosland / NRK

Retten om straffen.

Retten mener samfunnet må beskyttes mot 27-åringen, til tross for at sakkyndige mener gjentakelsesfaren er liten. Retten legger til grunn for forvaringen den omfattende volden mot Laursen da hun ble drept, og at han ikke stoppet da hun ba om nåde.

Retten har i dommen også lagt til grunn at Laursen må ha hatt dødsangst i de 21 minuttene kampen varte. Retten mener samfunnet må beskyttes mot 27-åringen, til tross for at sakkyndige mener gjentakelsesfaren er liten.

Retten har i dommen også lagt til grunn at Laursen må ha hatt dødsangst i de 21 minuttene kampen varte. 

Lydopptak

Voldsalarm som hun hadde ble aktivert da 27-åringen ringte på hos henne. Det 21 minutter lange opptaket av dødskampen ble spilt av under rettssaken, noe som gjorde et sterkt inntrykk på retten.

Kristiansand tingrett mener den 27 år gamle mannen var tilregnelig da han drepte Elin laursen med kniv og vold i hennes hjem i Songdalen.

Tiltalte mener han hørte stemmer som sa " drep henne eller dø selv" da han drepte Laursen. Retten mener dette er påfallende siden han ikke har forklart om stemmene i politiavhør. Retten finner det bevist at han var tilregnelig og retten har vektlagt rettssakkyndiges uttalelse og rettslige forklaring. 

Ikke psykotisk

Forsvarer Anne Marstrander mener at mannen ikke var tilregnelig i gjerningsøyeblikket og kan ha vært psykotisk. 27-åringen hadde besøksforbud og ikke lov til å oppsøke Laursen.

Sakkyndige i retten mener han ikke var psykotisk da han drepte Elin Laursen med omfattende vold og flere knivstikk mot hode og hals.

Den tiltalte mannen har fått diagnosen Asbergers syndrom. De med denne diagnosen har manglende empati, og kan ha en mild form for autisme, men har ellers normal intelligens. 

Forvaring

Det er tilregnelige lovbrytere som skal holdes i forvaring i tillegg til straff når dette er nødvendig. Lovbrytere som blir vurdert som utilregnelige, er syke mennesker som skal behandles, ikke straffes.

Den mildeste straffen er 10 år, den strengeste er 21 år. Utover dette kan forvaringsdommen forlenges med 5 år om gangen - men bare etter en ny runde i retten.

Muligheten for å forlenge straffen betyr at person i prinsippet kan holdes i forvaring på livstid dersom samfunnets beskyttelsesbehov tilsier det. En lovbryter som har sonet ferdig forvaringsdommen, må ikke ha domskjennelse for å slippe fri.

Forvaring innebærer at straffedømte plasseres i spesielle avdelinger i fengslene, tilpasset forbrytelsens egenart.