Satte fyr på ekskona – dømt til 12 års fengsel

Med barna som vitner helte kristiansanderen (48) bensin over ekskona og satte fyr.

Hyttebrann i Evje

Drapsforsøket skjedde i denne hytta i Evje og Hornnes kommune i Aust-Agder.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

– En svært gruoppvekkende og brutal handling, konkluderer Kristiansand tingrett. Aktor ba i utgangspunktet om 13 års fengsel.

Klokken 07 den 31. juli i fjor fikk 110-sentralen varsel om hyttebrann ved Bjørndalsvatn i Evje- og Hornnes kommune. Operatørene fikk inn telefon fra en fortvilet kvinne som fortalte at hun selv var blitt påtent og at hytta hun hadde oppholdt seg i stod i lys lue. Kvinnen var sammen med sine to mindreårige døtre.

Brann Evje Matkroni

Kvinnen løp ut av hytta og ned til et vann i nærheten for å slukke flammene. Barna var vitne til drapsforsøket.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Som en «levende fakkel»

I retten forklarte kvinnen at hun våknet til at mannen stod med en bensinkanne i hånda og helte brennbar væske ut i rommet. De to begynte å krangle og 48-åringen helte bensin over henne. Deretter satte han fyr med en lighter.

– Det var forferdelig vondt og jeg visste at jeg bare hadde sekunder å gå på, sa hun i retten.

Retten har vektlagt at drapsforsøket ikke var en impulshandling. Kvinnen fikk livstruende brannskader på 75 prosent av kroppen.

Barna var vitne til at moren ble påtent. I retten forklarte den ene datteren at faren ba henne passe seg fordi det kom til å brenne.

Døtrene har forklart at moren så ut som en «levende fakkel» da hun løp ned til et vann i nærheten for å slukke flammene.

Les også:

Fester ikke liv til forklaringene

Eksmannen nektet straffskyld i retten. Han hevdet bensinen måtte ha blitt antent av pilotflammen fra et gasskjøleskap. De brannsakkyndige og krimteknikere fra politiet har imidlertid avvist forklaringen på grunn av brannens utvikling, noe retten har vektlagt.

Forsvarer

48-åringen som er dømt til 12 års fengsel for drapsforsøk på sin ekskone, anker dommen, opplyser forsvarer Henrik Bliksrud til NRK.no.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Mannen mente også at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

– Ja, jeg mener jeg var psykotisk. Jeg har tenkt på det i ettertid, og det er ikke normalt å gå rundt med en bensinkanne, sa han i retten.

Dommerne fester ikke lit til dette og viser til to rettspsykiatere som begge er helt sikre på at han ikke var psykotisk. Retten påpeker også at mannen husket mange detaljer fra hendelsen.

Det framstår som en ren tilfeldighet at dette ikke endte med døden.

Knut Otterbech, tingrettsdommer

800.000 kroner i erstatning

I tillegg til 12 års fengsel, må mannen betale 500.000 kroner i erstatning til ekskona og 150.000 kroner til hvert av barna. Barna ble ikke fysisk skadet, men retten påpeker at ekskona kommer til å plages med smerter resten av livet.

Det er ikke kommet fram noe motiv for drapsforsøket.

– Det framstår som en ren tilfeldighet at dette ikke endte med døden, skriver tingrettsdommer Knut Otterbech.

Brann i Evje

Hytta ble totalskadet i brannen.

Foto: Anne Rakel Haaland

Tiltalte ble utsatt for en voldsepisode i 2003. Etter dette utviklet han posttraumatisk stress og han har i lang tid slitt med psykiatri og rusmidler.

Han forklarte i retten at han har vært suicidal og har hatt en svært vanskelig tid gjennom flere år. 48-åringen har vært tvangsinnlagt på psykiatrisk avdeling flere ganger.

Retten har vektlagt disse forholdene i formildende retning.

Laster kart, vennligst vent...