NRK Meny
Normal

Dømt for smugling av 11,6 kilo amfetamin

Da nederlenderen fikk «sjokkbeskjeden» om at 11,6 kilo amfetamin lå i bilen, ble han stille i 50 sekunder. Reaksjonen gjorde retten i tvil om han visste om hele narkopartiet.

narkotika

CENTIMETER UNNA: Denne lille posten med 69 gram kokain lå plassert lett tilgjengelig. Bare 20 centimeter fra det første beslaget skjulte det seg 11,6 kilo amfetamin.

Foto: Tollvesenet

Mannens reaksjon er grundig belyst i dommen, og retten har kommet til at tvilen skal komme nederlenderen til gode.

Statsadvokaten mente mannen burde dømmes til 8 år og 6 måneders fengsel, men retten endte opp med å kutte tre år av fengselsstraffen.

narkotikabeslag

Beslaget av 11,6 kilo amfetamin var det største enkeltbeslaget i Agder politidistrikt i 2013.

Foto: Tollvesenet

I dommen fra Kristiansand tingrett går det fram at 32-åringen ble stille i omkring 50 sekunder da politiet konfronterte ham med at det var funnet et stort parti amfetamin i bilen. På det tidspunktet skal han bare ha visst at det var funnet 69 gram kokain i kjøretøyet.

Mannen svarte avhøreren at nå kom han aldri mer herfra, og at han var blitt lurt.

«Overså» storbeslag

Det var lørdag 21. september i fjor at 32-åringen rullet i land fra danskeferja Superspeed i Kristiansand.

Mannen nektet for å ha ulovlig last, men 31-åringens oppførsel virket påfallende. Det ble derfor tatt urintest som slo ut på kokain. Tollvesenet valgte å undersøke leiebilen med narkohund.

Under baksetet i den lille bilen av merket Volkswagen Polo ble det funnet en blank pose med hvitt pulver. Den lå skjult under selve setet, men stoffet var ikke forsøkt montert inn i noen av bilens hulrom.

Posen inneholdt 69 gram kokain som i seg selv er et stort beslag for tollvesenet. På Sørlandet ble det i hele fjor tatt 77 gram kokain.

narkobeslag

Etter at tollvesenet hadde gått grundigere til verks, ble det gjort storbeslag i bilen. Like ved stedet kokainen ble funnet, var det sydd inn 11,6 kilo amfetamin.

Foto: Tollvesenet

Les også:

Leiebil sendt i retur

Etter at politiet var tilkalt og beslaget på 69 gram kokain var håndtert, ble mannen tatt hånd om av politiet, avhørt og varetektsfengslet. Bilen ble deretter kjørt til leiebilfirmaet Hertz i Kristiansand og skulle fraktes ut av landet.

Men det var forhold ved smuglingen som ikke rimte. Tollerne gjennomfører alltid evalueringsmøter ved større beslag. I et slikt møte bestemte tollerne seg for å granske bilen på nytt.

Tollerne mente kureren kunne ha plantet stoffet lett tilgjengelig i bilen i et håp om å slippe unna med et lite beslag hvis han først ble tatt. Dessuten var kokainposen dårlig skjult i bilen.

Denne gangen ble bilen omtrent plukket fra hverandre. Hulrom for hulrom ble saumfart. Det ble benyttet en annen narkotikahund og kontrollen ga resultater.

Like under det første narkotikabeslaget skjulte det seg nemlig et narkotikaparti på hele 11,6 kilo amfetamin. Narkotikaen var pakket i avlange «pølser» som var sydd inn i filten langs gulvet i bilen.

Kalkulerte inn fengselsstraff

Nederlenderen har hele tiden nektet straffskyld for innførsel av amfetamin. I Kristiansand tingrett i forrige uke erkjente han smugling av kokainen. Han har forklart at han skulle få 1000 euro for kureroppdraget.

Han hadde også på forhånd sjekket ut at han risikerte 6–7 måneder fengsel i Norge for innførsel av kokainen. Det var en risiko han var villig til å ta.

Mannen sa at han fikk oppdraget etter å ha møtt en representant fra den farligste kriminelle gruppen i Nederland på bar. Med på reisen var det en følgebil. I Hirtshals ble førerne enige om å ta hver sin ferje til Norge.

32-åringen seilte til Kristiansand, mens makkeren tok ferja til Larvik. I retten hevdet mannen at han har fått trusler mot seg etter at han ble fengslet.

Aktor mente kokainen i bilen kunne ha blitt plassert lett tilgjengelig i et forsøk på å narre tollerne og hindre storbeslag. For under «agnposen» lå fjorårets største amfetaminbeslag på Sørlandet skjult. Retten var imidlertid i tvil om dette.

Mannen har sittet varetektsfengslet i over ett år, og skal ha fratrekk for dette når dommen skal sones.