NRK Meny
Normal

Dømt for overgrep mot jente (8)

21-åringen mente kameratenes lillesøster ikke fikk nok oppmerksomhet. Etter å ha bygget opp tillitsforhold til henne, forgrep han seg på 8-åringen i familiens kjeller.

Agder lagmannsrett

Agder lagmannsrett kom fram til at mannen skal betale 200.000 kroner i oppreisningserstatning til jenta.

Foto: NRK

Nå er mannen fra en kommune i Vest-Agder dømt til seks års fengsel.

Forbrytelsene omfatter en rekke seksuelle handlinger og gjentatt seksuell omgang med jenta da hun kun var 8–9 år gammel. Den seksuelle omgangen omfatter flere tilfeller av samleie eller handlinger likestilt med samleie.

Dennis Danielsen

Statsadvokat Dennis Danielsen var aktor i saken.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Skjerpet straffen

Mannen ble i januar i år dømt til fem år og seks måneders fengsel for overgrepene. Dermed skjerpet lagmannsretten dommen mot mannen.

21-åringen hadde kjent jenta fra hun var liten ettersom han var kamerat med hennes to eldre brødre. I dommen går det fram at kameratskapet til brødrene medførte at tiltalte ofte var på besøk i fornærmedes hjem, og i de senere år omfattet dette også overnattingsbesøk.

I retten forklarte 21-åringen at han hadde stor sympati med jenta fordi han mente hun ikke fikk nok oppmerksomhet av brødrene. Dermed begynte han å gi henne komplimenter.

– Han ville «bygge opp selvtilliten» hennes gjennom å fortelle henne at hun var pen, spille med henne og bruke tid sammen med henne, står det i dommen.

Undervisning om overgrep

Overgrepene ble avdekket våren 2015 da sosiallæreren på skolen drev bevisstgjøring om vold og seksuelle overgrep i 4. klasse. I forbindelse med visning av en tegnefilm om temaet skal jenta ha uttalt «jeg har noen som gjør sånt med meg».

Både fornærmedes foreldre, barnevernet og politiet ble etter dette koblet inn, og tiltalte ble pågrepet og avhørt av politiet.

Tiltalte erkjente under ankeforhandlingen at han hadde utført seksuelle handlinger med jenta ved fem anledninger.

Retten mener 21-åringen har utvist et fast forbrytersk forsett og at handlingene fremstår som planlagte.

– I tillegg til å etablere et tillitsforhold til fornærmede, har tiltalte gjentatte ganger skapt eller utnyttet situasjoner der han har kunnet befinne seg alene med henne. Videre har tiltalte bevisst forsøkt å skjule handlingene ved å pålegge fornærmede et hemmelighold gjennom trussellignende forhold, skriver dommerne.

Stresslidelse

Den nå 11 år gamle jenta har mottatt behandling ved sykehuset etter overgrepene, og hun er vurdert til å oppfylle kriteriene for en posttraumatisk stresslidelse.

I tillegg til seks års fengselsstraff, må 21-åringen betale jenta 200.000 kroner i oppreisningserstatning.