Dømt for øksetrussel mot ekssamboer

I sinne knuste mannen ruta på en bil og skadet føreren. Deretter var han nær ved å meie ned to personer. Nå venter 40 dager i fengsel.

øks, rettsak

Den dømte hadde med seg en øks da han oppsøkte sin tidligere samboer.

Foto: POLITIET

Det var søndag 3. september i år at mannen i 30-årene møtte på sin tidligere samboer. Kvinnen var da sammen med en venn av gjerningsmannen. Dette tok han svært tungt.

Ifølge dommen fra Aust-Agder tingrett knuste mannen ruta på førersiden av bilen til bestevennen. Han slo flere ganger og traff både armen og hånda til offeret.

Hammer

Med denne hammeren har mannen knust ruten på bilen.

Foto: POLITIET

Måtte hoppe unna

Etter angrepet dro den nå dømte mannen hjem, men fant ut at han hadde mistet mobiltelefonen. Han reiste derfor tilbake til ekssamboeren.

Retten fant det bevist at mannen ga gass og kjørte så uforsiktig at fire personer, som stod i vegbanen og pratet, måtte hoppe unna for å ikke bli påkjørt.

Hendelsen skjedde i et boligfelt. Det er en lekeplass i nærheten hvor flere barn lekte. Ifølge dommen kunne disse ha blitt påkjørt hvis de kom ut i veien.

Hadde med seg øks

Da mannen kom tilbake for å hente mobiltelefonen, skal han ha tatt med seg en øks. Kvinnen ble redd og oppfattet det som en trussel.

Mannen erkjente straffskyld for deler av tiltalen da han møtte i retten, men ikke for hensynsløs kjøring.

Retten mener det er positivt at den dømte i ettertid har tatt kontakt med et behandlingstilbud mot vold- og aggresjonsproblemer, og innrømmer at han har «sinnemestringsproblemer».

I formildende retning har retten vektlagt at den dømte har erkjent straffskyld for flere av handlingene som han stod tiltalt for og at han gjorde dette allerede i avhør.

Aust-Agder tingrett

Aust-Agder tingrett har dømt mannen til 40 dagers fengsel.

Foto: NRK

Mister førerkortet

I skjerpende retning har retten vektlagt at mannens handlinger fremkalte alvorlig frykt for de fornærmede. Etter en samlet vurdering kom retten fram til at 40 dager i fengsel var en passende straff. I tillegg mister den dømte førerkortet i to måneder.

Under rettssaken stod mannen også tiltalt for å ha kjørt hensynsløst og manøvrert bilen slik at en sjåfør måtte kjøre ut i grøfta for å unngå kollisjon. Retten fant imidlertid ikke bevis for dette, og den dømte erkjente heller ikke straffskyld for denne delen av tiltalen.

Det er ikke kjent om dommen ankes.

Bilde av bil

Mannen knuste vindusruten på bilen til sin bestevenn.

Foto: POLITIET