Dømt for husbrann - skyldte på hunden

En 62 år gammel mann er dømt etter en bolig brant ned i Kristiansand. Eksperter mente mannen handlet uaktsomt ved å koble strøm. Tiltalte skyldte imidlertid på hunden.

Brann Holskogveien

Mannen ble dømt til fengselsstraff, men slapp millionerstatningskrav.

Foto: Nicolai Prebensen

I oktober i fjor rykket brannvesenet ut til en bolig i Holskog i Kristiansand. En 62 år gammel mann leide boligen. Der bodde også samboeren og en hund.

Mannen leide boligen av Kristiansand Næringsselskap, men hadde ikke strøm siden regningene ikke var betalt. Da koblet han seg opp mot båthavna i nærheten. I retten hevdet han at han fikk lov til å koble en skjøteledning fra havna og til boligen.

Ifølge Kristiansand tingrett vurderte 62-åringen at ledningen hadde god nok kapasitet til å forsyne huset med strøm.

Koblet til flere apparater

Skjøteledningen ble koblet til flere elektriske apparater som TV, lydanlegg, varmtvannsbereder, kaffetrakter og flere lamper.

Onsdag den 14. oktober begynte det å brenne. Tiltalte våknet og fikk reddet ut samboeren og en hund. Han varslet så brannvesenet.

Det oppsto omfattende skader på boligen. De branntekniske undersøkelsene konkluderte med at brannen startet etter all sannsynlighet på stuegulvet. Brannårsaken var isolasjonssvikt på skjøteledningen og en elektrisk lysbue.

Hunden dro gulvteppet over ovnen

I retten nektet tiltalte straffskyld og mente strømopplegget hans var forsvarlig. Han sa i retten at brannen kunne skyldes at hunden hans dro et gulvteppe over gassovnen som sto i gangen.

Retten mener teorien om at hunden startet brannen, er uforenelig med brannbildet som de tekniske undersøkelsene viste. Retten trodde ikke at hunden forårsaket brannen i boligen.

Slapp millionkrav

Mannen, som er domfelt 24 ganger før, ble også dømt for å ha kjørt i påvirket tilstand, noe han er dømt for ni ganger tidligere. Gjensidige forsikring krevde over tre millioner kroner i erstatning av mannen.

Mannen slapp millionerstatningen fordi retten mener at mannen ikke handlet grovt uaktsomt. Men han ble dømt til fengsel i 90 dager for å ha vært uaktsom da han koblet strømmen.