Dømt for grov vold mot 66-åring i eget hjem

To menn er i Kristiansand tingrett dømt for grovt ran, etter at en 66 år gammel kvinne i fjor høst ble overfalt og ranet i sitt eget hjem.

Kvinne ranet hjemme
Foto: Thomas Sommerset / NRK

Det var formiddagen den 20. oktober i fjor at den 66 år gamle kvinnen ble overrumplet i sitt eget hjem i Kristiansand.

De to mennene på 44 og 38 år, tok seg inn i kvinnens bolig, og slo henne gjentatte ganger i hodet og overkroppen. De sparket henne flere steder på kroppen.

Kvinnen ble også stripset på hendene og teipet rundt munnen og deler av nesen. Hun ble frastjålet et bankkort, rundt 1300 kroner i kontanter og et armbåndsur.

66-åringen ble truet med at mennene skulle komme tilbake og drepe henne dersom koden til bankkortet viste seg å være feil.

Grovt ran

Begge gjerningspersonene er kjenninger av politiet. Det var overvåkningsbilder fra to banker som ledet til pågripelse fire dager etter at ranet fant sted.

Dommen slår fast at begge mennene er skyldige i grovt ran. Mennene er også dømt for grov vold, og medvirkning til grov vold.

– Fornærmede ble slått flere ganger i hodet og ansiktet. Hun ble påført mindre kutt i ansiktet og i leppa. Fornærmede hadde også blod i bakhodet. Hun fremstår på fotografier som forslått og hoven i ansiktet og på kroppen, heter det i dommen.

Retten finner det også bevist at ranet var nøye planlagt.

Kristiansand tingrett

Rettssaken mot de to tiltalte gikk i Kristiansand tingrett.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Kjente fornærmede

Den yngste av gjerningsmennene jobbet for noen år tilbake som snekker hjemme hos den fornærmede kvinnen. Han visste at hun bodde alene, og mente at hun hadde en del penger.

38-åringen holdt seg i bakgrunnen for å unngå å bli sett, men retten finner det likevel bevist at han både så og hørte volden uten å gripe inn.

– Dette gjør ham til medvirker, heter det i dommen.

Grov krenkelse

Kvinnen er ved relativt dårlig helse, og ble angrepet i sitt eget hjem der hun bor alene. Retten har lagt vekt på at ranet ble utført mot en forsvarsløs person.

– Det er ikke tvilsomt at ranet innebar en grov krenkelse av fornærmedes trygghet i eget hjem, fastslår dommen.

Kvinnen pådro seg ribbeinsbrudd som følge av volden, og måtte etter ranet legges inn på intensivavdelingen på Sørlandet sykehus.

Begge mennene har erkjent straffskyld, noe som virker formildende på straffeutmålingen.

De ble under rettssaken også dømt for flere individuelle forhold, som ikke har sammenheng med ranet.

De to mennene dømmes henholdsvis til to år og ti måneder, og to år og ni måneder i fengsel. De må i tillegg betale kvinnen en oppreisning på 100.000 kroner.