Dømt for å ha skutt og mishandlet kvinne

I nesten ett døgn ble kvinnen (35) holdt fanget, stuet inn i et kott og utsatt for grufulle handlinger.

Kristiansand politistasjon

Politiet fra Kristiansand rykket ut til leiligheten etter tips fra en nabo.

Foto: Leif Dalen / NRK

Voldsmannen (41) er nå dømt til ett år og to måneders fengsel i Kristiansand tingrett.

Det var 12. april i år at et vitne kontaktet politiet etter at han hadde hørt redselsskrik fra en naboeiendom. Han hadde også vært innom boligen og sett at en kvinne ble utsatt for vold.

En politipatrulje rykket ut til stedet og fant en livredd kvinne liggende i en seng i en leilighet vest for Kristiansand sentrum.

Kvelertak og pistolskudd

Hun hadde blått øye og falt helt sammen da politipatruljen kom fram. Kvinnen fortalte at hun hadde blitt holdt fanget i tre dager og var blitt mishandlet av 41-åringen. Retten har på bakgrunn av en telefonsamtale lagt til grunn at hun ble holdt fanget i nær ett døgn.

Kvinnen fortalte om grufulle handlinger. Retten legger til grunn at kvinnen ble slått gjentatte ganger med et bordbein og et stålrør. Hun ble tatt kvelertak på, og mannen strammet et belte rundt halsen hennes slik at hun mistet bevisstheten.

Han skjøt henne også i låret med en gasspistol og rispet henne med kniv. På et tidspunkt skal han ha holdt en øks mot pannen hennes og sagt at han skulle kveste henne i to hvis hun tystet. Kvinnen ble en rekke ganger drapstruet av mannen.

«Bare gå, men da må du løpe jævla fort for jeg kommer til å skyte deg» skal mannen ha sagt da kvinnen bønnfalt ham om å få gå.

Stuet inn i kott

De to skal ha møttes tre dager i forkant av pågripelsen i Kristiansand sentrum. 35-åringen stod uten fast bolig og skulle få overnatte hos 41-åringen. I leiligheten begynte de å krangle. Det var da voldsutøvelsen startet.

Kvinnen fortalte også i retten at hun ble stuet inn i et kott mens hun ble holdt fanget.

Etter pågripelsen ble kvinnen undersøkt ved sykehuset. Der ble det konstatert omfattende skader. Hun hadde kutt over øyet, skuddsår i låret og bloduttredelser flere steder på kroppen.

41-åringen er straffedømt hele 16 ganger tidligere. Seks av dommene omhandler vold og trusler. Han er også straffedømt for en tilsvarende sak.

Så sent som i september i fjor ble han dømt til fengsel i åtte måneder for å ha skadet en kvinne over to dager. Han slo henne blant annet med en vedkubbe og strammet til en strips rundt halsen på offeret. Kvinnen blødde fra nesa og munnen som følge av volden.

Delvis straffskyld

Mannen erkjente delvis straffskyld da han møtte i retten. Men på spørsmål om han mente volden var nødvendig, svarte han «Ja, tydeligvis».

Retten konkluderte med at volden var begått overfor en sårbar person som ikke hadde mulighet til å rømme. Kvinnen har slitt med angst og søvnproblemer etter hendelsen.

Tiltalte har sittet varetektsfengslet i over 200 dager. Dette vil bli trukket fra fengselstiden. I tillegg til fengselsstraff må mannen betale offeret 70.000 koner i oppreisningserstatning.