NRK Meny
Normal

Dømt for bussran i Birkenes

En 22 år gammel mann er dømt til fengsel for å ha ranet en bussjåfør. Pengene skulle gå til narkotika.

Skadeverk biler

22-åringen forsøkte også å tyvkoble disse bilene ved Tollnes bilforretning i Birkenes. Men han stjal i stedet en lastebil fra forretningen. Også disse forholdene er 22-åringen dømt for.

Foto: Leserbilde / NRK

Det var i februar i 2013 at den 22 år gamle mannen og en kamerat bestemte seg for å rane bussen i Birkenes. De tok på seg maskering og mørke klær.

Da bussjåføren kom ut av bussen ble sjåføren hindret i å komme inn i bussen igjen, mens kameraten løp inn i bussen og tok vesken med penger.

Truende

Bussjåføren forklarte i retten at situasjonen var truende og at tiltalte hadde en lommelykt som han veivet med. Sjåføren ble både redd og engstelig.

Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett fikk de to mennene med seg 6000 kroner i kontanter og en mobiltelefon fra sjåførens veske.

Forsvareren ville at 22-åringen skulle dømmes for tyveri. Retten kom likevel fram til at 22-åringene hadde gjennomført et ran og ikke tyveri av pengene.

Ran og vold i en bolig

22-åringen er også tiltalt og dømt for å ha ranet en privatperson i en bolig.

Det skjedde i desember 2014. 22-åringen tok seg inn i boligen og hadde med seg en jernstang og brukte mørke klær og maskerte seg.

22-åringen hevdet at han ville da kreve inn en narkogjeld, men at han gikk inn i feil bolig.

Da 22-åringen kom inn i boligen ropte han at det var et rant. Den tiltalte mannen ble overmannet av huseier og geleidet ut av huset. Men 22-åringen hadde allerede slått huseieren med jernstang flere ganger, blant annet i hodet. I denne saken har tiltalte erkjent skyld.

Innbrudd i biler

I oktober i fjor var det flere personbiler i Tollnes bilforretning i Birkenes som var utsatt for innbrudd. Og en uregistrert lastebil ble stjålet.

22-åringen har forklart at han forsøkte å stjele bilene, men greide ikke å tyvkoble bilene. I stedet greide de å finne bilnøklene til en lastebil som han og en kamerat stjal.

22-åringen er dømt til fengsel i ett år og en måned for flere forhold. Bussjåføren er tilkjent 20 000 i oppreisningserstatning og huseieren som ble overfalt fikk 40 000 kroner i erstatning.