Hopp til innhold

Se dokumentar om Setesdalsbanen

Dokumentaren «Livet på Setesdalsbanen» sendes på NRK 1 tirsdag kveld. Om du har dårlig tålmodighet kan du dokumentaren her.

Andreas (9) og Vidar (45) har en ting felles: De elsker synet av gamle lokomotiver som oser røyk og damp, og kronglete jernbanelinjer som hver sommer får akutte anfall av solslyng. Sammen med en stor gruppe tog-entusiaster holder de fortsatt liv i togtrafikken på Setesdalsbanen, mer enn et halvt århundre etter at jernbanen egentlig ble nedlagt.

Produksjonsselskapet Thelmax AS har laget dokumentarfilm om Setesdalsbanen.

Regissør Steffan Strandberg har fulgt arbeidet på Setesdalsbanen våren og sommeren 2014, fra forberedelsene til en ny sesong og til turistene inntar det gamle damptoget som går mellom Grovane og Røyknes stasjon i Vennesla.

– Man føler at man går hundre år tilbake i tid når man går inn i verkstedshallen til Setesdalsbanen. Der er det ikke noen ipader eller bruk av apper, sier Strandberg.

– Får se det turistene ikke får se

Dokumentaren «Livet på Setesdalsbanen» byr på det mange ikke har fått innblikk i tidligere.

– Man får se alt det turistene ikke får se. Turistene får se damptoget og sitte inni en gammel togvogn. De får se utsikten og røyken fra toget, men de får ikke se arbeidet som ligger bak driften av Setesdalsbanen, sier Strandberg.

Denne siden av driften kommer fram i dokumentaren.

– Om vinteren og våren er det mye vedlikeholdsarbeid. Skinner og tog må repareres, vogner trenger vedlikehold og oppussing. Setesdalsbanen er jo et levende museum, sier Strandberg.

Nysgjerrighet ble til dokumentar

Steffan Strandberg

Regissør Steffan Strandberg i produksjonsselskapet Thelmax AS.

Foto: privat

Regissøren har vokst opp i bygda der Setedalsbanen i mange år har vært en populær turistattraksjon. Denne filmen har han lenge hatt lyst til å lage.

– Jeg var på tur med damplokomotivet da jeg var liten. Det ga meg mange gode minner. Gjennom hele oppveksten har jeg vært nysgjerrig på arbeidet som ligger bak.

Nå har nysgjerrigheten blitt til en 40 minutters dokumentarfilm.

Inkluderende miljø

Under opptakene fikk Strandberg oppleve et inkluderende miljø.

– De som arbeider med Setesdalsbanen er folk i alle aldre, fra Andreas på 10 år til de som har passert 70. De eldste lærer opp de yngre, for dette er ikke noe man kan lære på skolen i dag.

Ifølge Strandberg har de som jobber med Setesdalsbanen en felles interesse for gamle ting.

– De har en ekstrem lidenskap for det som er gammelt og historisk, og da spesielt for gamle damptog. Det er det samtalene dreier seg om der oppe, sier han.

Dokumentaren er produsert av Thelmax AS for NRK. Den sendes på NRK 1 kl. 20.15 tirsdag kveld.