Normal

Rutebil-doen legges ned

Kristiansand kommune vil ikke lenger drifte toalettet på rutebilstasjonen i Kristiansand. Kommunen mener folk ikke bruker toalettet nok, og at hærverk gjør at det blir for dyrt å holde åpent.

Video Risikerer tissetrengte passasjerer

Toalettene er dårlig framkommelige og utsatt for hærverk, mener kommunen. (Se video ved å klikke på bildet).

Dersom doene på rutebilen legges ned, blir det bare ett helårsåpent kommunalt toalett igjen i sentrum av byen, i Wergelandsparken på Torvet.

Avdelingsleder på veiavdelinga i Ingeniørvesenet i Kristiansand, Per Kjelsaas, mener tilgjengeligheten til toalettet er for dårlig, og at det er veldig utsatt for hærverk.

Toalett Rutebilstasjonen i Kristiansand

Snart kan ikke lenger reisende gå på do på rutebilstasjonen i Kristiansand. Kristiansand kommune henviser trengende til kaféer og spisesteder i nærheten.

Foto: Tunaal-Larsen, Johanne / Johanne Tunaal-Larsen/NRK

– Vi ser at det er lite brukt og vi har store kostnader med det. Det ligger sånn til at det virker som om vanlige brukere kvier seg for å gå ned dit, sier Kjelsaas.

Kommunen bruker årlig 1,2 millioner kroner på å drifte de kommunale toalettene, og toalettet på rutebilstasjonen er det dyreste, ifølge Kjelsaas.

Dårlig vedlikeholdt

Toalettet er flere tiår gammelt, og ligger ned ei bratt trapp, i kjelleren på rutebilstasjonen.

Agder kollektivtrafikk, som driver rutebilstasjonen, har fått tilbud om å overta toalettet, men har ikke bestemt seg for om de vil gjøre det.

Da NRK var innom toalettet noen minutter før helga, kom flere enn ti personer ned. Det samme skjedde tirsdag formiddag. Reaksjonene var ganske så enstemmige da brukerne fikk høre at doen snart stenger.

– De legger den sikkert ned fordi de ikke har penger til å pusse den opp. Jeg synes ikke man kan ha en bussholdeplass uten toalett, sier en av brukerne.

– Det er ikke bra! Hvor skal jeg gå hvis de stenger? spør en annen.

– Tett mellom serveringsstedene

Rutebilstasjonen i Kristiansand har i snitt 220 bussavganger hver dag, noe som grovt regnet betyr at rundt to tusen busspassasjerer er innom stasjonen daglig. At disse kan bli uten et toalett-tilbud bekymrer ikke kommunen.

Kjelsaas sier kommunen ikke kommer til å opprette noe nytt toalett i nærheten, og skyver brukerne over på restaurant- og cafénæringa.

– Dette er jo det stedet i byen der det er tettest mellom serveringssteder og toaletter. De trengende bruker det som finnes rundt omkring, og er ikke så avhengige av et toalett akkurat på rutebilstasjonen, sier Kjelsaas.

– Vårt toalett er kun til våre gjester. Jeg synes kommunen er veldig flink til å lempe sitt ansvar over på privat sektor. Jeg synes ikke det er bra, sier kjøkkensjef på restauranten Amigo, Abelardo Yu.

Over påske blir det bestemt om doene på rutebilen får nye eiere, eller stenges.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.