Døde av legionella

En av de tre personene fra Solhaug bo- og omsorgssenter i Arendal som ble smittet av legionella, er død.

Sørlandet

Tre personer fra Solhaug bo- og omsorgssenter ble før helgen innlagt ved Sørlandet Sykehus Arendal, etter å ha testet positivt på legionella.

Foto: NRK

Ifølge Fædrelandsvennen døde pasienten tirsdag kveld.

– En person er død. Det er veldig tungt. Vi mener å ha fått rettet opp feilen som var utgangspunktet for dette. Men dette skulle ikke skjedd, sier rådmann i Arendal kommune, Harald Danielsen.

Tre personer ble før helgen innlagt på Sørlandet sykehus Arendal, med påvist legionella. Alle de tre pasientene er over 80 år. Mandag opplyste sykehuset til NRK at den ene av pasientene var alvorlig syk.

Personalet ved Solhaug bo- og omsorgssenter fikk mistanke om smitten etter at flere beboere hadde pådratt seg luftveisinfeksjoner. Etter prøver av beboerne ble to tilfeller av legionellasmitte påvist lørdag. Senere ble ytterligere ett tilfelle påvist.

Smittet av dusjanlegget

Legionellabakterier kan oppstå der det er vann med temperatur mellom 25-40°C og tilgang på næringsstoffer. Smittekilden viste seg i dette tilfellet å være dusjanlegget på bo- og omsorgssenteret. I helgen ble det gjort tiltak for å hindre at flere blir smittet.

Harald Danielsen

Rådmann i Arendal, Harald Danielsen.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Smitten er spredd gjennom dusjer og en varmtvannsbereder som det var en lekkasje knyttet til. Dermed oppstod for lav temperatur. Nå tar vi alle nødvendige tester før vi åpner for dusjing igjen, sier Danielsen til NRK.

Prøver som er tatt fra anlegget skal dyrkes frem og analyseres før man kan fastslå at smittefaren er over. Inntil videre er det innført dusjforbud.

Beboere skal føle seg trygge

Kommunen er i dialog med sykehuset og pårørende til de smittede pasientene. Danielsen forteller at kommunen nå gjør alt de kan for at beboere på kommunens institusjoner og boliger skal føle seg trygge.

– Folk skal være trygge på våre institusjoner og i våre boliger. Da skal ikke slikt som dette skje. Vi sikrer nå Solhaug og gjør kontroller på alle andre anlegg. Vi går også gjennom rutinene som skal hindre at slikt skjer i fremtiden, sier Danielsen.