NRK Meny
Normal

Sosialboom i Kristiansand

Stadig flere sliter med økonomien. DuViTo-senteret i Kristiansand har doblet utbetalingen av sosialstøtte på ett år.

De tre første månedene i år betalte DuViTo-senteret ut 1,4 millioner kroner, mot cirka 700 000 i samme periode i fjor.

- Folk har fått det tøffere, sier leder av kommunens DUViTo-senter, Anny Hofseth.

- Vi ser at folk har fått det tøffere. Det handler ikke bare om enkeltpersoner - det handler om familier, mennesker som blir permitterte, mennesker som går på trygdeytelser og mennesker som kanskje må gå fra hus og hjem, sier Hofseth.

LYD: HØR HELE INTERVJUET

Rammer alle samfunnslag

Den globale finaskrise rammer lokalt. Stadig flere kristiansandere må be om hjelp. Og brukeren av sosiale tjenester er ikke lenger slik mange forestiller seg - nå rammes alle samfunnslag, sier Anny Hofseth, leder av DuViTo-senteret.

- I dag ser vi det gjelder alle. Det gjelder ikke bare den med lavest inntekt. Det kan like godt gjerne den som hadde milioninntekt i fjor eller satt i flott villaer. Hele samfunnsspekteret er representert, sier Hofseth.

- Søk hjelp tidlig

Anny Hofseth mener publikum må bli flinkere til å søke hjelp hvis de får økonomiske problemer. Både hjelpeapparatet og finansinstitusjonene er interessert i å hjelpe folk i vanskeligheter.

- Min erfaring er at det er masse goodwill der ute. Det er en vinn-vinn sak for begge parter. Det viktigste å ta tak i problemet selv, gå i forhandlinger og få nedbetalingsavtaler, sier Hofseth.

For mange som havner i økonomisk knipe er det en høy terskel for å gå til sosialkontoret. Men Hofseth råder folk sterkt til å be om hjelp så tidlig som mulig

- Ta kontakt før det er for sent, ikke sitt på gjerdet og vent, sier hun.

DuViTo-senteret i Kristiansand kan sammenlignes med et sosialkontor i en annen kommune, men her er alle tjenester samlet under ett tak. Sosialtjenesten i Kristiansand består av flere enheter, og tallene Anny Hofseth refererer til er utbetalinger foretatt av DuViTO-senteret og kun til personer over 25 år.

- Sosialklienter i alderen 18 til 25 år henvender seg til Ungetat, sier Hofseth.