NRK Meny
Normal

Har doblet salget av flyteplagg

Salget av flyteplagg er nesten doblet fra i fjor til i år. Selgere er takknemlige for vestpåbudet.

Bruker flytevest

Ungdommer i Tvedestrand med flytevester.

Foto: Keilen, Berit / NTB scanpix

De som selger båtutstyr har hatt stor glede av påbudet om flyteplagg om bord i fritidsbåter.

– En god sesong

– Dette har vært en god sesong for flyteplagg og redningsvester. Salget av slikt utstyr er nesten doblet i sammenlignet med fjoråret, sier innkjøpssjef Geir Stamnes i grossistfirmaet Flak A/S i Kristiansand, en av landets største leverandører av utstyr til fritidsbåter:

Geir Stamnes

innkjøpssjef Geir Stamnes i grossistfirmaet Flak A/S i Kristiansand sier pølsevester, som blir blåst opp automatisk, er blant de mest populær i salg.

Foto: Svein Harry Johnsen / NRK

Fra det store lagerbygget i Sørlandsparken vil Flak A/S i år levere utstyr til båtfolket for 160 millioner kroner. Innkjøpssjefen har ikke tall på hvor mye av dette kommer fra flyteplagg og redningsvester. Men at økningen har vært stor er det ingen tvil om.

– Den totale økningen ligger rett rundt 80 prosent, og mange av de populære modellene er mer enn doblet i salg, sier Stamnes.

Pølsevest

– Det mest populære nå er de automatiske vestene, disse pølsevestene, samt moteaktige jakker og vester, sier han.

Han viser frem en tynn boblevest som likevel er godkjent som flyteplagg.

– For man må ikke ha på seg en gammeldags redningsvest. Selv om de fleste snakker om et påbud om redningsvest, gjelder påbudet egentlig flyteutstyr av alle slag, sier Stamnes.

Han minner om at det er viktig å sørge for kontroll og vedlikehold av flyteplaggene.

– Spesielt de vestene som er selvoppblåsende trenger vedlikehold. Gasspatronen må strammes til hvert år, og man må bytte ut utløserpatronen, selv om den aldri har vært utløst, sier Stamnes.