Hopp til innhold

Dobbeltdrapssak i Høyesterett: – Kan ikke skjønne at han ikke skal stå til ansvar

HØYESTERETT (NRK): – Forsvareren sier gutten ikke blir ferdig med saken om erstatningssummen blir stående. Vi blir aldri ferdig, sier enkemannen til avdøde Tone Ilebekk.

Familien til Ilebekk

I RETTEN FOR TREDJE RUNDE: Morten Andersen (50) sammen med sønnene Simen Ilebekk Andersen (19, t.v.) og Sondre Ilebekk Andersen (23) i Høyesterett.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

5. desember 2016 ble Tone Ilebekk (48) og Jacob Hassan (14) drept på brutalt vis med en rekke knivstikk begått av en 15-årig gutt.

Gutten, som nå er blitt 16 år, ble i fjor dømt til elleve års fengsel. I tillegg dømte lagmannsretten ham til å betale 1,4 millioner kroner i erstatning til de dreptes etterlatte.

Oppreisningssummen er høy på grunn av mange etterlatte. Sju personer er tilkjent 200.000 kroner hver.

Tone Ilebekk og Jakob Abdullahi Hassan

OFRENE: 5. desember 2016 ble Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullahi Hassan (14) knivstukket i skolegården til barneskolen Wilds Minne i Kristiansand. Begge døde av skadene på sykehuset.

Foto: Privat

Forsvarer: Dømte settes ut for resten av livet

Etter råd fra forsvareren, advokat Svein Kjetil Stallemo, anket gutten erstatningsdelen av saken inn for Høyesterett.

I Høyesterett påpekte den dømtes forsvarer at erstatningssummen med renter blir 2,2 millioner kroner ved prøveløslatelse i 2024 og 2,7 millioner ved endt soning i 2027.

Guttens forsvareren, advokat Svein Kjetil Stallemo

ANKET: Guttens forsvareren, advokat Svein Kjetil Stallemo.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

– Han er satt langt tilbake med fengselsstraffen som han skal sone i en viktig del av livet. På toppen av det hele kommer han ut etter soning med et ansvar på 2,7 millioner kroner. Det vil sette ham ut for resten av livet, sier Stallemo i Høyesterett før han ber om at erstatningen settes til 0.

Han la også til at erstatningen til de etterlatte er dekket av den statlige voldsoffererstatningen.

– Tungt for familien

Enkemann Morten Andersen sier erstatningssummen ikke er det viktigste, men at det skal være en del av straffen for den drapsdømte gutten.

– Å kutte erstatningen er i strid med min oppfatning av hva som er rett og galt. Jeg kan ikke skjønne at han ikke skal stå til ansvar for det han har gjort, sier Andersen til NRK.

Han sier familien har vært preget siden erstatningen ble anket.

– Det er tungt. Det river opp i det vi var gjennom i lagmannsretten.

Likevel stiller han opp sammen med sønnene Simen (19) og Sondre.

– Fra første dag har vi tenkt at informasjon er det eneste som hjelper for å komme videre. Vi har snakket mye om det og ikke utelatt noen ting, sier Andersen.

Tone Ilebekk ble påført 32 knivstikk av 15-åringen da hun forsøkte å hjelpe Jakob Hassan som lå knivskadet i skolegården på Wilds Minne.

Bakgrunnen for drapet var en pengekrangel 15-åringen hadde med Hassan.

Viser til barns rettigheter

Advokaten mener det er galt at barn at skal idømmes erstatning og har vist til en ny paragraf i Grunnloven som skal særlig ta hensyn til barnas beste.

«Barnets beste» et viktig prinsipp i FNs barnekonvensjon. I 2014 ble prinsippet også tatt inn i Grunnloven § 104.

Stallemo mener lagmannsretten har avgjort spørsmålet om erstatning utelukkende på grunnlag av skadeserstatningsloven og forarbeidene. Han mener det må gjøres en bredere vurdering, og viser til barns rettigheter.

– Her er det barn på den andre siden også. Hvordan spiller det inn? undret en av dommerne.

– Det er et godt spørsmål. Balansekunsten utfordres, svarte Stallemo.

Han sa flere ganger at FNs barnekonvensjon er så vagt formulert at det i stor grad er opp til Høyesterett å vurdere hvordan den skal tolkes. Erstatningsansvar for barn er ikke vurdert av Høyesterett før, og det er også grunnen til at Høyesterett behandler saken mandag.

– Den dømte skal reintegreres i samfunnet og straffen skal være konstruktiv. At den dømte gutten skal sitte igjen med en formidabel gjeldsbyrde, kan ikke være en konstruktiv reaksjon fra samfunnet, sier Stallemo.

Blir aldri ferdig

Etter min oppfatning er det ikke barnets beste å slippe unna og ikke gjøre opp for seg. Så hører jeg forsvareren sier at gutten med den høye erstatningssummen aldri vil bli ferdig med saken. Tror du noen andre blir ferdig med saken? Vi blir aldri ferdig, sier Andersen.

Familien til Jacob Hassan er ikke til stede i retten. Påkjenningen er for stor.

– For familien er det viktig at han som har drept deres sønn er den som gjør opp for seg overfor dem, sier bistandsadvokat Kristine Eide.

Dom i saken er ventet om to-tre uker.