– Det er kolossalt mye vann

Da det regnet på det verste mandag, strømmet det dobbelt så mye vann i Otra som det pleier ved en normal vårflom.

Det forteller kommunikasjonssjef i Agder Energi, Christian Altmann, til NRK.no.

Agder Energi har en målestasjon på Heisel i Vennesla som registrerer vannføringen i den nederste delen av elva Otra. På det mest ekstreme mandag ettermiddag, viste målestasjonen at det passerte over 800 kubikk med vann i sekundet.

– Det er kolossalt mye vann. Når vi har en normal vårflom, så ser vi at vannføringen kan komme opp i omkring 450 kubikk i sekundet. Når det da passerte 800 kubikk i går, så sier det seg selv at det var enormt store vannmasser som skulle nedover, sier Altmann.

Hadde ikke Otra blitt regulert, så hadde vi mest sannsynlig opplevd skadeflom ved mange tilfeller

Christian Altmann, kommunikasjonssjef

Begrensede muligheter

Ifølge kommunikasjonssjefen gjør Agder Energi det de kan for å regulere vannføringen slik at det ikke oppstår fare for skadeflom. Men mandag kom regnet først og fremst i nedre del av agderfylkene. Da har kraftselskapet mindre kontroll.

– Når det regner i fjellet, så kan vi spare på vannet der hvor vi har store magasiner. Men de ligger ganske høyt oppe. Når det imidlertid regner lenger nede, så er det begrenset hva vi kan gjøre, sier Altmann.

Agder Energi kan regulere Byglandsfjorden, men lenger nede er det lite å gjøre.

(Saken fortsetter under videoen.)

Det siste døgnet har det vært unormalt mye vann i elva Otra.

Reguleringen hindrer skadeflom

– Hadde ikke Otra blitt regulert, så hadde vi mest sannsynlig opplevd skadeflom langt oftere. Til sammenligning er Gudbrandsdalsvassdraget lite regulert. Der ser man ofte at det oppstår skadeflom, sier Altmann.

Ifølge Altmann er vannføringen i Otra på vei nedover. Klokken 12 tirsdag er det en vannføring på 657.000 liter i sekundet på Heisel.

Kraftig regnvær har ført til mye vann i Otra. Nå er det til flom flere steder langs elvebredden.