Dobbelt så mange studenter ber om hjelp av psykolog

Flere studenter enn før ønsker time hos psykolog. De fleste sliter med overgangen fra å bo hjemme til å et nytt liv på studiestedet.

UiA

Studentorganisasjoner flere steder opplever økt pågang fra studenter som vil ha hjelp av psykolog. Ved Universitetet i Agder er det en dobling.

Foto: NRK

– Den første måneden etter studiestart målte vi hvor mange henvendelser vi fikk, og det er litt mer enn dobbelt så mange som henvendte seg til oss og ønsket time med en samtaleterapeut i fjor, sier leder for SiA Helse (Studentsamskipnaden i Agder), Eli Stålesen.

Antall studenter som ber om mental helsehjelp har økt både i Oslo, Stavanger og Bergen.

Eli Stålesen
Foto: Håkon Eliassen / NRK

Flere studenter sliter

Hun mener grunnen til dette kan være at Universitetet i Agder (UiA) har fått flere studenter, større synlighet, samt at flere studenter sliter mer.

– Vi er opptatt av overgangsproblematikk fra videregående skole. Det er nok en større overgang enn det vi er klar over tror jeg, sier Stålesen og utdyper:

– Jeg tenker at det handler om å organisere livet. Man får ansvar for egen læring, er ganske alene og må håndtere økonomien. Det er mange nye ting.

Foreldre tar kontroll

Stålesen tror grunnen til at flere unge takler overgangen fra skole til universitet dårlig, er at de er mindre selvstendige. De ser at flere foreldre tar kontakt med psykolog på vegne av barna.

– Jeg har hatt møter med studenter der foreldrene har hatt kontroll over barna sine helt til de kommer til oss. Da er det vanskelig å snu om på livet sitt, sier Stålesen.

Hvis foreldrene ringer inn, må psykologene ved SiA fortelle dem at barna er blitt voksne.

Økning flere steder

NRK har snakket med de største studiestedene i landet. Alle kan bekrefte at de opplever en økning i antall henvendelser. Studentsamskipnaden i Stavanger opplever jevn økning, mens i Oslo har de merket en stor pågang:

Kari Jussie Lønning, Helseansvarlig SiO

Kari Jussie Lønning, Helseansvarlig SiO

Foto: Snorre Tønset / NRK

– Vi opplever ikke en dobling, men en sterk økning i antall henvendelser. Det som er viktig å ha med i dette bildet, er at alle studentene som henvender seg til vår psykisk helseseksjon, ikke nødvendigvis «hører hjemme her». Vi snakker med studentene og finner ut av det sammen, sier Kari Jussie Lønning, direktør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

Også i Bergen opplever studentsamskipnaden en jevn økning:

– Vi opplever en jevn økning på antall henvendelser, og tror at vi kommer til å ha en økning på 10–15 prosent i år, sier Øystein Sandven, sjefpsykolog hos Studentenes Psykiske Helsetjeneste i Bergen.

Nett-TV:

Antallet studenter ved Universitetet i Agder som ønsker psykologtime har nesten doblet seg fra i fjor. Det viser tall fra studentorganisasjonen. Nå får de ekstra penger for å kunne hjelpe flere.

Se hva studenter sier om press.