DNA-bevis, hundesøk og rundspørringer: Slik skal politiet løse dobbeltdrapsgåten

KRISTIANSAND (NRK): Nesten ett døgn etter at en eller flere gjerningsmenn knivstakk og drepte Tone Ilebekk (48) og Jakob Abdullani Hassan (14), står politiet uten mistenkte i saken. Kripos bistår nå lokalt politi i en intens jakt etter spor.

Dronefoto Kristiansand

KLAPPJAKT: Politiet leter etter en eller flere gjerningsmenn etter drapene på Jakob Hassan (14) og Tone Ilebekk (48).

Foto: Per Arne Kvamsø / Dronekontoret

Rundt klokken 16.00 mandag ettermiddag ble tobarnsmoren Tone Ilebekk og ungdomsskoleeleven Jakob Abdullani Hassan knivstukket inne på skoleområdet ved Wilds Minne skole. Begge døde senere av skadene på sykehus.

Tone Ilebekk, offer i Kristiansand

Tone Ilebekk (48) ble drept i på Wilds Minne skole i Kristiansand mandag.

Foto: Privat / Politi

Til tross for at dobbeltdrapet skjedde i et sentralt område av sørlandsbyen, med blant annet en travel idrettsarena i umiddelbar nærhet, står politiet foreløpig uten konkrete mistenkte i saken.

Sjef for Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar, fortalte på en pressekonferanse at politiet har fått tips i saken, men ba likevel innstendig publikum om å melde seg om man har sett noe.

– Vi ber fortsatt publikum om å melde seg som var i nærheten av skolen rundt 16-tiden. Det er fortsatt noen som var der som ikke har tatt kontakt med politiet, og vi ber dem om å gjøre det, sier Skaar, og la til at alt av tilgjengelige ressurser er koblet inn i saken.

Politiet leter gjennom søppelkasser

Politiet lette tirsdag ettermiddag gjennom søppelkasser i nærheten av åstedet.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Åstedsundersøkelser

I mangel av konkrete mistenkte er det klassisk politiarbeid som gjelder for at politiet skal løse dobbeltdrapsgåten i Kristiansand. Da NRK var på åstedet tirsdag formiddag var en rekke politifolk, både fra lokalt politi og Kripos, i sving med konkrete etterforskningsskritt:

  • Ambulansepersonell som var på stedet i etterkant av knivstikkingen ble bedt om å avgi nye fotavtrykk tirsdag. Dette for å kunne utelukke disse opp mot avtrykk som er innhentet i området rundt skolen.
  • Allerede mandag kveld begynte politiet søk med hunder. Dette søket har blitt styrket med Kripos' egne kriminalsøkshunder tirsdag formiddag. NRK får opplyst at det blant annet blir søkt etter biologiske spor.
  • Krimteknikere fra Kripos har også endevendt søppelkasser i området rundt skolen. Kriminalteknikerne kom til området rundt klokken 00.30 natt til tirsdag, og begynte middelbart å jobbe, får NRK opplyst.
  • Teknikerne tok seg tirsdag også inn i en container brukt til oppbevaring av brukte klær og sko. Søk etter mulig drapsvåpen er en sentral del av et slikt arbeid.
  • Området rundt skolen blir også finkjemmet for hud, hår, blod og spytt, som kan kan gi DNA-spor. Det er stort område som har blitt sperret av, noe som gjør dette arbeidet ekstra omfattende.
Hundesøk i Kristiansand

Politiet gjennomsøker området rundt Wilds Minne skole med sporhunder.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Avhør av venner

I tillegg til den tekniske etterforskningen står også den taktiske etterforskningen sentralt i søket etter en gjerningsmann. Den taktiske biten innebærer blant annet rundspørring i nabolaget, i håp om at noen kan ha sett eller hørt noe unormalt.

Det er også gjennomført titalls avhør, opplyser Skaar.

NRK vet at venner av den avdøde 14-åringen har vært inne til avhør hos politiet i formiddag. 14-åringen, som etterlater seg fem søsken, har vært innom flere skoler i Kristiand-området de siste årene, noe som gir politiet mange bekjente å kontakte.

Jakob Abdullahi Hassan

Jakob Abdullahi Hassan (14) døde etter knivstikkingen i Kristiansand.

Foto: Privat

– Det jobbes hardt og bredt på flere fronter. Men så langt har vi ingen som peker seg ut som mistenkt i saken. Flere personer har i løpet av mandag kveld og natten vært inne til avhør, men det har så langt ikke ført til gjennombrudd i saken, sier Skaar.

– Luftet hunden før hun ble drept

Den taktiske etterforskningen styres normalt av en utrykningsleder fra Kripos sammen med en lokal etterforskningsleder. I tillegg knyttes en politijurist til saken for å ta de påtalemessige avgjørelsene.

Klappjakt på gjerningsmann

Politiet lette natt til tirsdag etter en eller flere gjerningsmenn i Kristiansand sentrum.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Noe av det viktigste politiet gjør i startfasen er å etablere en tidslinje, der både ofrenes og vitnenes bevegelser plottes inn fortløpende. Politiet har opplyst at knivstikkingen skjedde rundt klokken 16.00.

Kristin Alfsen, som er styreleder i barnehagen tobarnsmoren Tone Ilebekk jobbet i, sier til NRK at 48-åringen sluttet tidlig på jobb, og var ute og luftet hunden da hun ble drept.

Drapet kom som et fullstendig sjokk på familien, sier bistandsadvokat Tove Karlsen Westbye.

– De er sterkt preget av det som har skjedd. De er i sjokk, sier Westbye til NTB.

Ilebekk bodde ikke langt unna barnehagen hun jobbet i, noen hundre meter unna åstedet. Hassan gikk på Fiskå skole, om lag ti kilometer unna Wilds Minne skole. Det er foreløpig ikke kjent hvorfor han var i området.

Undersøker fotavtrykk på stedet

Kriminalteknikere fra Kripos tok tirsdag nye fotavtrykk av ambulansepersonell som var på åstedet da knivstikkingen skjedde.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Prosjektgrupper

Den taktiske etterforskningen deles inn i en rekke prosjekter, der grupper av etterforskere jobber sammen med den oppgaven de er tildelt.

  • Et sentralt prosjekt er kartlegging av ofrene. Hvem var de, hvilken bakgrunn har de, kan det ligge ting i historikken deres som er interessante for politiet? Politiet har opplyste at de ofrene ikke skal ha hatt noen relasjon til hverandre.
  • Et viktig prosjekt er elektroniske spor. Gjennomgang av drapsofrenes mobiltelefoner og datautstyr, og innhenting av trafikkdata fra mobilmastene i området.
  • Et eget prosjekt er også videoovervåking. Kartlegging av banker, bensinstasjoner, kiosker og andre virksomheter i området rundt åstedet som har kameraovervåking, og innsamling og gjennomgang av dette videomaterialet.

På spørsmål under pressekonferansen tirsdag formiddag, ville ikke politiet svare tydelig på om folk har noe å frykte, så lenge det går en eller flere drapsmenn løs i Kristiansand.

– Som jeg sa i går, vet vi ikke hvem gjerningspersonen eller gjerningspersonene er. Da vet vi heller ikke noe om motivet. For politiet er det et åpent spørsmål hva risikoen er videre, sier Skaar tirsdag formiddag.

Politiet har varslet at de vil holde en ny pressekonferanse om dobbeltdrapet i løpet av kvelden.

Terje Kaddeberg Skaar

Sjef for Felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix