NRK Meny
Normal

– Jeg vil søke den nye stillingen som fylkesmann i Agder

Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, sier de ansatte ved fylkesmannsembetet ble overrasket over nyheten om at Fylkesmannen i Aust-Agder skal slås sammen med Vest-Agder fra 2016. Han vil søke på den nye stillingen som fylkesmann i Agder.

Fylkesmannen i Aust-Agder og Vest-Agder skal slås sammen fra 2016. Det har regjeringen bestemt.

Øystein Djupedal

Fylkesmann Øystein Djupedal sier omstillingsprosessen vil berøre mange ansatte og deres familier.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Ann-Kristin (red.anm. fylkesmann i Vest-Agder Ann-Kristin Olsen) og meg selv fikk informasjon om dette på mandag, men våre ansatte ble overrasket over nyheten i dag. Så dette kom som lyn fra klar himmel på alle sammen. De ansatte ble informert om dette både i Kristiansand og i Arendal i formiddag.

Jeg vil søke den nye stillingen som fylkesmann i Agder

Fylkesmann i Aust-Agder Øystein Djupedal

Det sier fylkesmann i Aust-Agder Øystein Djupedal til NRK etter at regjeringen har presentert nyheten om sammenslåing av fylkesmannsembetene i dag.

– Du har i noen dager visst at dette ville komme. Hva har du tenkt om saken?

– Det er vanskelig å vite hvordan en slik omstilling skal foregå. Det er en stor prosess vi skal inn i og som angår veldig mange ansatte og deres familier. Heldigvis er vi gitt garantier for jobb, så alle er sikret jobb, og vi er sikret en god omstillingsperiode. Så vi tror dette skal gå veldig bra, sier Djupedal.

Han sier at han som leder er opptatt av at de ansatte skal føle trygghet i den omstillingsperioden man nå går inn i.

Fylkesmannen i Aust-Agder og Vest-Agder skal slås sammen fra 2016. Det har regjeringen bestemt.

Se intervju med stortingsrepresentantene Åse Michaelsen (Frp), Kari Henriksen (Ap) og Svein Harberg (H).

– Færre ansatte på sikt

Fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, sier til NRK at de ansatte på fylkeshuset i Kristiansand ble overrasket over nyheten de ble presentert i dag.

Ann-Kristin Olsen

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen sier det vil bli færre ansatte på sikt.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Ja, folk var overrasket og tenker på seg selv og lurer på hva som skjer med sin jobb fremover. Men jeg synes at det ganske fort kom veldig relevante spørsmål om hvordan prosessen skal rigges og saklige byråkratspørsmål. Vi er vant til å være underlagt politiske beslutninger og sammenslåingen er en politisk beslutning, sier hun.

Hun sier alle de ansatte lurer veldig på hva som skjer med tanke på lokaliseringsspørsmålet og hvor fylkesmannsembetet for Agder skal ligge på sikt.

– Det alle lurer på og som blir den store utfordringen er lokalisering, selvfølgelig. Hvor skal det sammenslåtte embetet være? Det er stor interesse for dette og det skulle ikke forundre meg om også politikere vil ønske å ha meninger om dette. Men dette er ikke bestemt nå og vil komme på et senere tidspunkt, sier Olsen.

– Men i en slik sammenslåingsprosess så ligger det vel en tanke om at organisasjonen skal slankes?

– Ja, det vil på sikt bli færre folk, men man legger opp til at ingen skal miste jobben. Det blir ingen oppsigelser og man skal ta denne prosessen over tid og ved naturlig avgang. Og det er jo et godt utgangspunkt for en slik prosess som er krevende nok i seg selv, sier Olsen.

Djupedal søker den nye jobben

Allerede neste uke vil de to fylkesmannsembetene møtes for å diskutere prosessen videre.

– Vi kommer nå til å møtes allerede til uka, også må vi tenke gjennom alle de spørsmålene som kommer opp. Vi har tenkt noe, men det vil komme mange nye spørsmål. Noen kan vi gi svar på nå, men mesteparten av dette vil jo være av prosessuell karakter. Vi må riste oss litt sammen og tenke gjennom hva som er utfordringsbildet for oss, sier han.

– Kommer du til å søke den nye stillingen som fylkesmann i Agder?

– Ja, det kommer jeg til å gjøre. Jeg hadde tenkt å fortsette som fylkesmann i Aust-Agder. Nå er kortene stokket litt annerledes enn jeg hadde tenkt. Men jeg har hatt en liten uke å tenke på og har kommet til at jeg har lyst til å søke på denne stillingen, sier Djupedal.

Øystein Djupedal

Øystein Djupedal er i dag fylkesmann i Aust-Agder. Her i Danmark sammen med ordførere fra Aust-Agder.

Foto: Svein Sundsdal / Svein Sundsdal, NRK