NRK Meny
Normal

Disse er kåret til de beste barnefilmene

Barnefilmfestivalens filmpris 2016 går til den nederlandske filmen «Little Gangster», ECFA-prisen går til den franske filmen New Kid, publikum har valgt Detektivklubben til sin favoritt og ungdomsjuryen har kåret filmen El Clasico til sin vinner.

Fra filmen Little Gangster

Fra filmen Little Gangster.

Prisutdelingen avslutter den 19. Barnefilmfestivalen i Kristiansand, som i løpet av seks dager viser 108 filmer fra 29 land.

Barnefilmprisen til festivalens åpningsfilm

Barnefilmfestivalens filmpris går til «Beste utenlandske barnefilm», altså den filmen juryen mener er den beste filmen i hovedprogrammet. Vinneren er den nederlandske filmen «Little Gangster», regissert av Arne Toonen.

Prisen er på 75.000 kroner og pengene går til distributøren som importerer filmen og setter den opp på kino i Norge. Juryen besto av journalist og forfatter Fredrik Wandrup, forfatter og filmskaper Endre Lund Eriksen og programdirektør Christin Berg i Nordisk Film Kino.

– Den har en god balanse mellom lattervekkende scener og en alvorlig undertone. Filmen behandler temaet mobbing og viser at dette ikke bare foregår i barnemiljøer, heter det i juryens begrunnelse.

Anmeldere har beskrevet filmen som en sjarmerende og innsiktsfull komedie. Den var festivalens åpningsfilm og handler om elleve år gamle Rik Boskamp som skulle ønske han hadde en annen far.

ECFA-prisen til New Kid

For femte gang delte Barnefilmfestivalen ut ECFA-prisen. Her går vinneren automatisk videre til kåringen av Europas beste barnefilm. Juryen besto av Chloé Faulkner (Norge), Lina Užkuraitytė (Litauen) og Nils-Thomas Andersson (Sverige).

Vinneren ble den franske New Kid. Juryen begrunnet det blant annet med at filmen våger å ta sitt publikum på alvor. Filmen er regissert av Rudi Rosenberg.

– Den imponerte oss med sin varme og naturlige skildring av de vanlige utfordringene som barn møter i oppveksten. [...] Med sin sjarm og humor traff denne filmen våre hjerter, sa juryen i sin begrunnelse.

New Kid handler om Benoit som flytter til storbyen Paris.

Dyreparkprisen til detektivfilm

Det estisk-finske filmen Detektivklubben, som er regissert av Margus Paju, stikker av med årets publikumspris, Dyreparkprisen.

Ifølge pressemeldingen fra Barnefilmfestivalen handler filmen om ti år gamle Mari som har foreldre som jobber hele tiden, og hun henger mest med farfaren Peeter. Han er professor og lager hemmelige skattekart. Mari har en detektivklubb med sine tre bestevenner og sammen løser de farfarens gåter.

UNG-prisen – beste ungdomsfilm

En egen ungdomsjury kårer beste film i konkurranseprogrammet i Filmfest UNG, og det var den irakisk-norske El Clasico som stakk av med denne prisen.

Juryen består av elever fra Tangen Videregående Skole. De valgte El Clasico, regissert av Halkawt Mustafa til sin vinner fordi filmen forteller en inspirerende historie.

– Den er nydelig filmet og fylt med fantastiske skuespiller prestasjoner. Med et originalt manus og et sterkt budskap er El Clásico en sjarmerende og morsom film med interessante karakterer, heter det i juryens begrunnelse.

El Clasico forteller historien om to brørdre fra en kurdisk småby i Irak som aldri har vært utenfor landets grenser.