NRK Meny
Normal

Digital mobbing: – Senker terskelen for råskap

6000 barn og unge kontaktet chattetjenesten Snakkommobbing.no i løpet av ett år. Mange hadde opplevd hets på nett eller mobil.

snakkommobbing.no

På vakt hos Snakkommobbing.no.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Mobilmobbing

Mange mottar hat-meldinger på mobil.

Foto: Theodor Fjalsett / Privat

– 75 prosent av dem som tar kontakt, er jenter, sier leder Andreas Eidem.

– Det betyr ikke at gutter har færre problemer, men de løser dem på andre måter. Jenter er mer verbale og har et større behov for å snakke. De opplever også et større kroppspress og krav om hvordan de skal fremstå.

– Guttene har høyere terskel for å ta kontakt. Det er ikke maskulint å være et offer. Men det er viktig å nå også disse, sier Eidem.

1200 samtaler om nettmobbing

Snakkommobbing.no er en nasjonal chat hvor barn og unge kan ta kontakt anonymt. Stadig flere kontakter chattetjenesten som nå har ni fast ansatte og mange frivillige medarbeidere. 90 prosent av samtalene er relatert til skolehverdagen. I løpet av ett år ble det loggført om lag 1 200 samtaler om digital mobbing.

Nettmobbing

Mange unge mottar hets-meldinger fra skjulte numre.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Nett og mobil har gitt mobbere en ny arena og senket terskelen for råskap. Vi har snakket med unge som har fått meldinger som «det er ikke noen vits i at du lever» eller trusler som «du bør ikke komme på skolen i dag». Ikke sjelden mottar de meldinger som «du er den styggeste på skolen» eller «du er utrolig ekkel».

– Det skjer på vår skole

Elever på Torridal skole i Kristiansand vet at det foregår nettobbing på deres skole.

NETT-TV: Elever på Torridal skole i Kristiansand sier nettmobbing skjer på deres skole.

– Verst i ungdomsskolen

Eidem har inntrykk av at digital mobbing er et større problem i ungdomsskolen enn i videregående skole.

Noen av dem som chatter med folkene i snakkommobbing.no, ønsker å få vite om det de utsettes for er akseptabelt eller ikke.

Andreas Eidem
Foto: Kari Løberg Skår / NRK

– Vi råder dem til å ta vare på uakseptable meldinger og ta skjermdump av mobbing som skjer på nettet. Og så går det an å høre med politiet om det de utsettes for er straffbart, sier Eidem.

– Kontakt voksne du stoler på

Mange som kontakter chattetjenesten, har hatt kontakt med skole og helsesøster, men føler ikke de har fått hjelp.

– Da spør vi om de har andre voksne de stoler på. Det er viktig at de ikke blir møtt av noen som sier «du har vel noe skyld i dette, du også». Mange unge er svært reflekterte. Det er ikke alltid nødvendig å komme med løsninger. Men det er viktig å fortelle dem hva som er utenfor det de skal akseptere.

Problemet er at voksne ikke følger godt nok med, sier Eidem.

– Spør gjerne om det er noen i klassen som ikke blir behandlet bra, og hvordan de har det selv. «Kan du gjøre noe»? Foreldre har en kjempeviktig rolle, sier Andreas Eidem.