Diesel dyrest

Diesel er i ferd med å passere bensin i pris.

Bensinpumpe

I løpet av kort tid vil diesel være dyrere enn bensin.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I dag var bensinen bare ett øre dyrere enn dieselen på Parko i Kristiansand. Fra og med i morgen vil dieselen være dyrest.

Tendensen er den samme også hos andre kjeder.

Ikke skjedd før

Arild Jacobsen er tillitsvalgt for bensinstasjonsforhandlerne til Esso i Kristiansandsområdet. Han forteller at dette er en helt ny situasjon for Parko-stasjonen.

- Jeg kan ikke huske at dette har skjedd før, sier han.

Det kan imidlertid ikke utelukkes at dieselen i enkelttilfeller har passert bensinen i årenes løp.

I dag kostet dieselen ved Parko-stasjonen 12.47 kroner, mens bensinen var ett øre dyrere. I morgen skal den veiledende prisen for diesel altså ligge omlag ti øre over bensinen.

Det er imidlertid ikke sikkert den veiledende prisøkningen blir synlig før til helgen.

- Den lokale konkurransen fører til at prisene varierer noe fra pumpe til pumpe, men til helgen vil dieselen ligge over bensinen de fleste stedene, sier Jacobsen.

Rammer ikke stasjonene

Han tror ikke dette har noe å si for stasjonene.

- Folk må ha drivstoff. Hva vi selger er ikke så nøye, folk må ha drivstoff uansett, sier Jacobsen, som tror regjeringens avgiftspolitikk er skyld i troneskiftet i drivstoffnæringen.

Ved nyttår gikk dieselavgiften opp med 36 øre, mens bensinavgiften bare steg med 16 øre. Totalt er dieselavgiften nå på 6,37 kroner, mens bensinavgiften er på 4,81 kroner.

En annen faktor er at det internasjonale forbruket av fyringsolje er ekstremt høyt.

Diesel har en sesongmessig prisvariasjon som er avhengig av klima. I USA fyres det voldsomt om vinteren, noe som gjør at dieselprisene går opp. Samtidig går bensinprisen opp om sommeren når folk kjører mer.