NRK Meny
Normal

Dette svarer sørlendinger i NRKs valgomat

Titusener av sørlendinger har svart på spørsmålene i NRKs valgomat.

NRKs valgomat - Arendal

NRKs valgomat spiller velgerne lokale spørsmål fra kommunen de bor i. Her er et av spørsmålene innbyggerne i Arendal får. Over 500.000 nordmenn har tatt valgomaten. Ta den du også! Lenke finner du litt lenger ned i artikkelen.

Foto: Skjermdump / NRKs valgomat

Valglogo

Valgomaten er en tjeneste som viser deg hvilket politisk parti du står nærmest. Tjenesten består av både nasjonale og lokale spørsmål for å gi et mer utfyllende politisk bilde.

De nasjonale spørsmålene er laget av politisk redaksjon i NRK, de lokale er laget av NRKs distriktskontorer med saker fra Norges 428 kommuner.

Det er fortsatt en drøy uke igjen til kommune og fylkestingsvalget skal avgjøres mandag 14. september, men basert på svarene som har kommet inn på valgomaten så langt, har vi valgt ut fem saker fra fem forskjellige kommuner på Sørlandet.

Mange vil ha firefelts ringvei

For Kristiansand kommune stiller valgomaten spørsmål om alt fra kommunesammenslåing, tillatelse til bygg av høyhus, testing av ubåter til militært bruk i skjærgården og den mye omtalte firefelts ringveien.

I Kristiansand svarer 38,3 prosent av dem som har tatt NRKs valgomat at de er helt enig at det er nødvendig å bygge en firefelts ringvei rundt Kristiansand.

27,4 prosent er delvis enig, 15 prosent er delvis uenig og 12,9 prosent har svart at de er helt uenig. 6,3 prosent sier de har ingen mening i saken.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Den omstridte ytre ringveien skal bygges rundt Kristiansand for å avlaste E18 og E39 som går gjennom sentrum.

Slik planlegger Statens vegvesen den nye firefelts ringveien i Kristiansand

Flesteparten sier nei til nedleggelser av barneskoler

Om man bor i Arendal kommune kommer spørsmål om alt fra gjeninnføring av boplikten til nedleggelse av barneskoler.

Når det gjelder barneskoler er flesteparten, av dem som har svart, imot skolenedleggelser.

41,8 prosent svarer at det er helt enig i at ingen barneskoler skal nedlegges i Arendal kommune. 20,8 prosent er delvis enig, 18 prosent er delvis uenig og 13,2 prosent er helt uenig.

6,3 prosent svarer at de ikke har noen meninger rundt skolenedleggelser i kommunen.

Mange er uenige med å skille gutter og jenter i gymtimer

Tar man valgomaten og velger Søgne kommune kommer det spørsmål om Søgne bør beholde eiendomsskatten slik den er nå, om kommunen bør ta imot og bosette flere flyktninger og om jenter og gutter bør skille lag i gymtimer og i seksualundervisning.

72.3 prosent er helt uenig at jenter og gutter skal skille lag.

13,2 prosent er delvis uenig, 4,9 prosent er delvis enig og 4,7 prosent er helt enig. 4,9 prosent har ingen mening i saken.

Ingen tydelig tendens i mini-badeland-spørsmål

Farsund-innbyggerne får blant annet spørsmål om kommunen bør si ja til vindkraftprosjekter, om Farsund bør ikke kreve å få kommunesenteret i en ny storkommune og om Listahallen bør bygges ut med et mini-badeland.

De som har tatt valgomaten er delte i synet på badeland-saken. 24, 5 prosent svarer de er helt enig at Listahallen bør bygges ut.

21,7 prosent sier de er delvis enig, 12,9 prosent sier de er delvis uenig og 28,1 prosent sier de er helt uenig i at det bør bygges et mini-badeland. 11,5 prosent av dem som har svart svarer de ikke har noen mening i saken.

Flertallet imot kommunesammenslåing

I Bykle kommune har debatten rast om en eventuell kommunesammenslåing. I en debatt NRK Sørlandet hadde med Bykles ordførerkandidater tidligere denne uka var det helt klart at det er liten politisk vilje til å slå kommunen sammen med andre.

Dette spørsmålet dukker også opp i valgomaten og det kan se ut som at flertallet er enig med politikerne i fjellkommunen.

42,8 prosent sier de er helt enig i at Bykle ikke bør slå seg sammen med andre kommuner. 27 prosent sier de er delvis enig, 14,5 prosent sier de er delvis uenig og 13, 2 prosent sier de er helt uenig.

2,6 prosent av dem som har svart sier de ikke har noen mening i saken.

NRK Sørlandssendinga besøkte Hovden under sin valgturné.