NRK Meny
Normal

Dette kan ha ført til millionskader på sykehuset

Flere år gamle skader på demninger i Bymarka i Kristiansand var medvirkende årsak til at vannet flommet inn i sykehuset for drøye tre uker siden. Det tror Sørlandet sykehus.

Demningen ved Øvre Hellerstøvann i Bymarka i Kristiansand
Foto: Odd Rømteland / NRK

Store vannmengder fosset inn på sykehuset i Kristiansand 23. november. Sykehuset fikk store skader etter at vannet stod 80 centimeter opp på veggen i underetasjen.

Per W. Torgersen

Driftsdirektør Per Torgersen ved Sørlandet sykehus har skrevet brev til fylkeskommunen.

Foto: Jan Jørg Tomstad/NRK / NRK

I et brev fra driftsdirektøren ved Sørlandet sykehus til Vest-Agder fylkeskommune hevdes det at skader og brudd på demninger i området ovenfor sykehuset kan være grunnen til oversvømmelsen.

– Våre egne og forsikringsselskapets befaringer i området har avdekket tydelige spor etter uvanlig stor vannføring i bekker fra området ved Hellerstø-vannene og nedover mot sykehuset, skriver driftsdirektør Per Torgersen i brevet til fylkeskommunen.

Se video:

Er demningen i Kristiansand gode nok

Flere år gamle skader

Særlig er det demningen på Øvre Hellerstøvann som problematiseres i brevet, der sykehuset hevder at demningen har store skader.

Driftsdirektøren skriver videre at folk som er godt kjent i Bymarka bekrefter at skadene på demningen oppstod for 5–6 år siden.

– Sammenlikning av forskjellige flyfoto viser betydelig forandring av vannets størrelse fra 2008 til 2011, står det videre.

Spiller ballen til fylkeskommunen

Ifølge Sørlandet sykehus er det fylkeskommunen som grunneier som har ansvar for tilsyn, drift og vedlikehold av de aktuelle damanleggene. Roald Torkelsen, som er leder for bygg- og innkjøpsavdelingen i Vest-Agder fylkeskommune, bekrefter at de eier området.

– Fylkeskommunen eier den delen av Bymarka som ligger nord for sykehuset.

Roald Torkelsen i Vest-Agder fylkeskommune

– Vi skal se på saken, sier Roald Torkelsen i Vest-Agder fylkeskommune.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Han vil ikke ta stilling til påstandene fra Sørlandet sykehus før han har satt seg bedre inn i saken.

– Jeg ble gjort kjent med dette brevet nettopp, og nå må vi sjekke ut hvilke regler som er knyttet til denne type anlegg, og så får vi komme tilbake til eventuelle konkrete tiltak, sier Torkelsen til NRK.

I brevet fra Sørlandet sykehus bes nå fylkeskommunen komme med en orientering om hvilke rutiner som eksisterer for tilsyn, drift og vedlikehold av damanleggene, og hvilke planer som eventuelt finnes for å sette dem i stand.

Sykehusdirektør Jan Roger Olsen sa tidligere denne måneden at det trolig vil koste opp mot 60 millioner kroner å reparere vannskadene ved sykehuset i Kristiansand.

Se hvordan vannstanden har endret seg: