En liten hvit prikk vokser på brannvesenets varmeovervåkningsbilder. Den viser unormal høy varme i den verneverdige trehusbebyggelsen i Posebyen i Kristiansand.
Heldigvis er det bare en demonstrasjon. Brannvesenet har latt en kjele tørrkoke ute på gata for å vise oss hvordan det nye systemet i fungerer.
Christen Bentzen på 110-sentralen i Agder er godt fornøyd med det nye utstyret.
Foto: Leif Dalen / NRKPå toppen av to høye bygg i sentrum er et varmekamera, også kjent som termisk kamera, og et videokamera satt opp. Dermed har 110-sentralen oversikt over hele den tette trehusbebyggelsen og kan overvåke hele døgnet.
– Varmekamera vil hjelpe oss å oppdage branner raskere, sier Christen Bentzen som jobber tekniker på 110-sentralen for brannvesenet i Agder.
– Vi kan også følge utviklingen, gi informasjon og sende bilder til mannskapene. De får noen ekstra øyne.
Kamera oppdager varme på over 300 grader.
- Les:
TETT TREHUSBEBYGGELSE: Dette bildet er tatt fra det ene stedet brannvesenet har satt opp et varmekamera. Det andre kamera er plassert på toppen av Kristiansand politistasjon, som er det grå bygget til høyre i bildet. Den verneverdige trehusbebyggelsen i Kristiansand sentrum heter Posebyen.
Foto: Håkon Eliassen / NRKBrann i over 200 verneverdig bygg
Siden 2010 har det vært brann i over 200 verneverdige bygg i Norge, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap
I desember i fjor skjedde det nettopp i Posebyen. Et trehus begynte å brenne og den kraftige brannen spredde seg til nabohuset.
Ingen av trehusene kunne reddes.
Brannsjefen i Kristiansand, Jan Røilid, mener brannen kunne vært oppdaget tidligere hvis varmekamera hadde vært på plass.
– Da hadde skadeomfanget blitt vesentlig mindre, sier han til NRK.
(Artikkelen fortsetter under tabell og video)
Det brant kraftig i to trehus i Posebyen i Kristiansand sentrum i desember i fjor. Luftfoto: Arne Martinsen
– Kan hindre storbranner
Jan Røilid er brannsjef i Kristiansands-regionen.
Foto: Håkon Eliassen / NRKByantikvar i Kristiansand kommune Helge Solli.
Foto: Geir Ingar Egeland / NRKSturle Hamre har ledet prosjektet med å skaffe flere sørlandsbyer varmekamera.
Foto: Håkon Eliassen / NRKI Posebyen har 70 prosent av alle husstander et automatisk varslingsanlegg. Varmekamera som nå er satt opp i bydelen i sentrum er et viktig supplement, mener brannsjefen.
– Dette er et av tiltakene som kan stoppe storbranner. Vi vil oppdage brann tidligere i bygg og på gateplan, sier Røilid.
Byantikvaren i Kristiansand kommune, Helge Solli, er også begeistret for at trehusdelen av byen skal overvåkes.
– Skrekkscenarioet er jo brann i verneverdig trehusbebyggelse. Om brannen starter på feil sted og det i tillegg er mye vind, kunne vi ha risikert å miste et helt kvartal i Posebyen. Nå er vi glade for at en slik brann ville blitt oppdaget før.
Sparte millioner på å samarbeide
Flere norske kommuner med verneverdig trehusbebyggelse har tilsvarende eller lignende overvåkningssystemer, men langt fra alle
Enkelte kommuner har fått penger fra Riksantikvaren, men likevel er det dyrt for mange kommuner.
På Sørlandet har flere kommuner samarbeidet og fått hjelp av fylkeskommunens innkjøpssentral for Agder til å forhandle med produsentene.
Det har spart tid og millioner av kroner.
– Vi tenker overordnet, vi tenker felles og vi får stort sett veldig gode resultater og stordriftsfordeler ved å samarbeide. Det blir også billigere, sier prosjektleder for innkjøp i Vest-Agder fylkeskommune Sturle Hamre.
Varmekamera er nå i drift i Kristiansand, Mandal og Risør. Flere kommuner jobber med å samme systemet.
Slik ser varmekamera ut. Under er det montert et videokamera som brannvesenet kan bruke hvis det oppstår brann.
Foto: Håkon Eliassen / NRK