Dette er sommerens kunstattraksjon

I sommer kan skuelystne se og oppleve en kulebane på Sørlandets Kunstmuseum. Den er laget av danske Jeppe Hein.

Nå til Sørlandets Kunstmuseum, hvor det bokstavlig talt skal gå i ball i sommer.  10 tonn med stål er blitt til en spektakulær kulebane signert den danske kunstneren Jeppe Hein.

– Rommet der hvor kulebanen settes opp er helt spesielt. Det er lagt opp på en måte som gjør at vi kan gjøre litt ekstra ut av prosjektene som legges her, forteller Else-Brit Kroneberg, kurator ved Sørlandets Kunstmuseum til NRK.

Gjennom flere år har musèet ønsket å lage utstillinger som fyller rommet og få utnyttet potensialet som ligger der.

Denne sommeren er det en kulebane som stilles ut. I det publikum kommer inn i rommet skytes det ut en ball fra en slags tank, som følger publikum på sin ferd gjennom rommet.

Kulebane-SKUM

Disse to elementene skal skape kunstattraksjon på Sørlandets Kunstmuseum i sommer.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Vil involvere publikum

– Å involvere publikum er viktig for oss. Vi vil lage noe som alle kan kjenne seg igjen i, uavhengig av aldersgruppe eller andre ting.

Da var også valget med danske Jeppe Hein naturlig. Kunsten han lager er basert mye på at publikum skal involveres i utstillingen.

Han har reist mye rundt med samme prosjekt i andre land. Så langt tilbake som i 2004 ble det vist for første gang, da i den tyske byen Aachen.

– Det spesielle med denne kulebanen er at den settes opp på nytt hver gang, for å passe best mulig inn i rommet og utgivelsene det skal stilles ut i.

Montør-kulebane

En av arbeiderne i sving for å ferdigstille konstruksjonen.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

De mange forberedelsene gjør at mange folk har jobbet for å få utstillingen til Norge og Kristiansand. Hein har et galleri i Berlin. Her jobber det et tosifret antall mennesker.

Teknikk, romfølelse, tempo i kula og mye annet er ting som må tilpasses hvert enkelt rom. Det krever at mange er innom for å vurdere og tilrettelegge best mulig.

En stor satsing

Kulebanen blir sommerens store begivenhet for Sørlandets Kunstmuseum. Rommet åpnes for publikum den 20. mai og blir stående til 3. september.

Sørlandets kunstmuseum

Sørlandets kunstmuseum.

Foto: NRK

Kroneberg både tror og håper på godt besøk.

– Det satser vi selvfølgelig på. Den berg- og dalbanen livet kan være er det mange som vil kjenne seg igjen i.

Mannen bak det hele er altså Jeppe Hein. Han er en anerkjent dansk kunster som har fått flere utmerkelser gjennom sin karriere.

– Det er utrolig gøy at hans prosjekt nå kommer til oss her på Sørlandets Kunstmuseum, avslutter Kroneberg.