Hopp til innhold

Nytt nederlag for KrF-topp

Flertallet av lokallagene i Vest-Agder støtter Hans Fredrik Grøvan. Dermed mister trolig KrF-topp Dagrun Eriksen plassen på Stortinget.

Dagrun Eriksen

Hun har sittet 13 år på Stortinget og er KrF's nestleder, men nå kan Dagrun Eriksen miste stortingsplassen sin.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Åtte lokallag i Kristelig Folkeparti har i kveld hatt nominasjonsmøter, hvor de stemmer over hvem de mener skal få plass i toppen av KrFs valgliste til stortingsvalget neste år.

Hans Fredrik Grøvan

Hans Fredrik Grøvan fra Lyngdal vil etter alt å dømme ta Dagrun Eriksens plass på Stortinget etter valget.

Foto: NRK

Eriksen fikk støtte fra flere av de mindre lokallagene i fylket. Likevel ble dette Eriksens skjebnekveld. Flertallet i nominasjonsmøtet i november vil ha Hans Fredrik Grøvan som listetopp.

Akkurat nå er tallenes tale slik:

  • Hans Fredrik Grøvan: 34 delegater
  • Dagrun Eriksen: 11 delegater

Hans Fredrik Grøvan trengte 33 delegater for å få flertall, og like før klokka 22.00 mandag kveld kom resultatet fra det siste lokallaget i Audnedal, som ga Grøvan flertall i nominasjonsmøtet.

Ikke lokal nok

Dagrun Eriksen har sittet 13 år på Stortinget og er KrF's nestleder. Hun har hatt tunge oppgaver i partiet og leder arbeidet i programkomiteen.

Men samtidig som hun har vært en profilert rikspolitiker, blir hun anklaget for ikke å ha talt landsdelens sak på tinget og for å ikke ha «pleiet» sitt eget lokallag.

Eriksen ble derfor vraket av sitt eget lokallag i Kristiansand (20 delegater), og også av det store lokallaget i Lyngdal (5 delegater).

Slik stemte de:

I Lindesnes (3 delegater) vant Dagrun Eriksen 1.-plassen med 11 mot 4 stemmer. Per Sverre Kvinlaug ble tildelt 2. plass.

Songdalen KrF (3 delegater) gikk enstemmig inn for Dagrun Eriksen på 1. plass. Her fikk Hans Fredrik Grøvan 2.-plassen.

I Sirdal (2 delegater) vant Dagrun Eriksen 1.-plassen, mens Hans Fredrik Grøvan ble innstilt til 2.-plassen.

I Marnardal (1 delegat) ble lokallaget enige om Dagrun Eriksen på 1. plass.

I Hægebostad (2 delegater) vant Hans Fredrik Grøvan 1. plass og Grete Kvelland Skaara 2. plass.

I Farsund (3 delegater) gikk man inn for Hans Fredrik Grøvan på 1. plass med 8 mot 3 stemmer. Dagrun Eriksen på 2. plass.

I Søgne (4 delegater) klarte ikke lokallaget å bli enige. De vil sende to delegater som stemmer for Hans Fredrik Grøvan, og to delegater som stemmer for Dagrun Eriksen.

I Audnedal (2 delegater) gikk lokallaget inn for Hans Fredrik Grøvan på 1. plass.

Lokallagene i Vennesla, Mandal, Flekkefjord, Kvinesdal og Åseral skal avgi stemmer senere i uka, men Grøvan har altså allerede flertall i nominasjonsmøtet.

Avgjøres i november

Hvem som blir nominert til stortingslista skal avgjøres i midten av november. Delegatene fra lokallagene kommer da på nominasjonsmøtet for å avgi stemmer.

Selv om tallenes tale tyder på at Hans Fredrik Grøvan er så godt som sikret 1. plass, kan delegatene i teorien stemme som de vil.