NRK Meny
Normal

Det ulmer fortsatt i skogbrannen

Brannvesenet og sivilforsvaret driver med etterslukking etter skogbrannen i helga. Nærmere 2000 mål har brent på grensa mellom Flekkefjord og Kvinesdal.

Video 4da8993e-ea10-4021-b45c-eef0b688c326.jpg

Skogbrann på Gyland

Skogbrann i Kvinesdal

Brannen spredde seg raskt i det knusktørre terrenget.

Foto: Kai Stokkeland/NRK
Skogbrann i Kvinesdal

Mange av mannskapene var utslitte etter mange timer i tøft terreng

Foto: Kai Stokkeland/NRK
Skogbrann i Kvinesdal

Det var ikke mangel på vann, men vanskelig å få det fram til brannområdet.

Foto: Kai Stokkeland/NRK

- Her oppe vest for Homme gård ned mot Fedjestad så ligger det og ulmer litt i ytterkanten av brannen, så vi går og slukker ned de flammene som blusser opp igjen.

Det forteller brannkonstabel Kai Espen Feed hos brannvesenet i Flekkefjord.

Over 20 mann jobber i dag morges på Flekkefjord-siden.

– Nå skal vi ha en runde på heia og gå en runde rundt branntomta. Vi deler mannskapene opp i fire lag som skal gå rundt branntomta og slukke eventuelle branner som er i utkanten, sier brannkonstabelen.

– Kan ta flere dager

Feed vil ikke konkludere med at brannmannskapene har full kontroll over brannen.

– Det vil vise seg når vi kommer opp på toppene og ser hvor alvorlig det er , og hvor mye det eventuelt brenner inne på heia. Men det vi konsentrerer oss om nå er en en runde rundt hele branntomta for å hindre at det sprer seg videre, sier han.

Når regner dere med at brannen er helt slukket?

– Det kommer an på vær og vind. Det blusser opp flere plasser så det kan gå flere dager før vi har slukket alt, sier Feed

Krevende slukkearbeid

Søndag var situasjonen dramatisk.

Brannmannskapene hadde en krevende jobb. Brannen herjet i er veldig ulendt terreng og vinden skiftet retning. Det var vanskelig for mannskapene å komme seg fram til fots.

– Det brenner heftig og det er veldig kupert terreng. Det er et fryktelig blodslit for mannskapene, sa brannsjef i Brannvesenet Sør, Jon Inge Aasen søndag formiddag.

Hjelp fra oven

Et helikopter ble midt på dagen satt inn for å prøve å få kontroll over brannen. Og ved 19-tida kom det ei kraftig regnbyge, som varte i 15-20 minutter. Vannet fra oven hjalp på situasjonen.

Sent søndag kveld regnet brannvesenet med at brannen var slukket i alle ytterkantene.


Totalt har 40 mann vært ute for å kjempe mot flammene på kommunegrensa mellom Flekkefjord og Kvinesdal. Brannen har herjet på et område som er mellom 1500 og 2000 mål i utstrekning.