Det første skjelettet er gravd fram

Det første skjelettet er gravd fram på torvet i Kristiansand. Utgravingen på det gamle gravstedet skjer med fullt innsyn.

Utgravninger på torvet i Kristiansand.

Fylkeskonservatoren forklarer at utgravingen er viktig både for Norge og Norden. Totalt 50 skjeletter skal se dagens lys igjen.

– Det kan være en mann ut fra kisten, men anatomisk kan det være en kvinne, sier fylkeskonservator i Vest-Agder Yvonne Willumsen.

Skjelett i grav

Skjelettet pirkes og børstes rent for sand før hver av delene løftes bort.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK
fylkeskonservator i Vest-Agder Yvonne Willumsen

Fylkeskonservator Yvonne Willumsen forklarer at de fant rester av hår på hodeskallen.

Foto: Thomas Sommerset / NRK
Skjelett torvet

Det første skjelettet graves frem.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– På hodeskallen er det funnet rester av hår, og på siden fant vi en bitte liten kobbernål, sier hun videre om det første skjelettet de graver opp.

Valgte å droppe skjerming

Utgravingen skjer før det skal bygges et underjordisk parkeringshus. Dette er omstridt, og det har vært massive protester de siste månedene. Krav om byggestans er sendt til Kristiansand tingrett, som skal behandle saken 18. september.

Utgravingene midt i sentrum skjer med fullt innsyn, og mange stopper ved gjerdene for å se på og spørre om ting. Det har ikke vært aktuelt å dekke til gjerdene.

– Det har vært et bevisst valg, for vi vil vise folk hva vi holder på med. Det er en god mulighet til å formidle både arkeologi og byens historie, sier Willumsen.

Skjelettet sendes til analyse med mål om å finne ut mer om hvordan det var å leve i Kristiansand på 1600-tallet. Det kan være alt fra kosthold til sykdommer til hvor folk opprinnelig kom fra.

Spesiell jobb

Skjelettet lå en drøy meter under gateplan. Det skal graves fram rundt 50 skjeletter som skal analyseres.

– Dette er et veldig viktig arbeid, fordi det er sjelden vi gjør slike undersøkelser. Det vil gi oss et større vitenskapelig materiale både i Norge og Norden.

– Hvordan er det å grave opp skjeletter?

– Jeg synes jo det er litt mer spesielt enn det vi gjør til vanlig. Det er en del etiske tinge ved det å ta hensyn til, men det er en del av jobben og man venner seg til det, sier Willumsen.

Nett-TV

Den første hodeskallen er gravd fram.

Første grav funnet på torvet i Kristiansand