Færre lærere og flere elever bekymrer Utdanningsforbundet

Færre lærere og flere elever er virkeligheten i grunnskolene i Kristiansand. Det viser tall fra kommunen. Utdanningsforbundet er bekymret over utviklingen.

Illustrasjonsfoto av klasserom

Antallet elever øker, men det blir færre lærere i Kristiansand. (Arkivfoto)

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I 2010 var det 773 lærerårsverk i grunnskolen i Kristiansand. De siste fem årene er antallet lærerårsverk redusert med 22, viser en oversikt fra kommunen.

Samtidig har det vært en økning på 224 elever i samme periode.

Marte Almvik har jobbet som lærer i mange år og kjenner at det stadig blir mer krevende å være i læreryrket som hun liker så godt.

Hun merker at i mange situasjoner er det mer slitsomt å være lærer nå enn for noen år siden.

– Det er nok mer slitsomt og flere oppgaver og et større arbeidsfelt å strekke seg over. Vi bruker mye mer av vår tid på andre ting enn undervisning, sier Almvik.

Hun sier at den sosiale delen av læreryrket har økt i omfang.

– Vi må snakke mer med elever om det de har opplevd hjemme og elever som ikke har niste med seg. Elevene må ha hjelp til andre ting enn vanlig undervisning, og det tar mye mer tid enn det gjorde før, sier hun.

Almvik er spent på hvor dette vil ende til slutt.

– Det blir jo spennende å se hvor det vil ende. Hvis ingen ser at elevgruppene er for store til at det kan fungere, så vil elevene til syvende og sist få mindre oppmerksomhet og en mindre lærerressurs til å hjelpe seg. Jeg håper snart at noen kan sette et tak på hvor mange elever en lærer kan ha og begrense de oppgavene som lærerne skal gjøre i løpet av en arbeidsdag, sier hun.

Utdanningsforbundet er bekymret

Arnulf Andersen

Leder i Utdanningsforbundet Arnulf Andersen er bekymret over en utvikling med færre lærere i grunnskolen.

Foto: Sindre Hopland / NRK

– Dette er en utvikling som har skjedd over år blant annet i forbindelse med reduksjon av budsjettene.

Det sier leder i Utdanningsforbundet i Kristiansand Arnulf Andersen om at antallet lærere i grunnskolen går ned.

Han er bekymret over situasjonen.

– Ja, selvfølgelig er vi bekymret. Vi ønsker jo at forholdene skal være best mulig ute i skolene for både lærere og elever. Det er klart at forholdene i skolene kunne vært bedre med flere lærerkrefter, sier han.

Og Utdanningsforbundet lover å følge nøye med på hva politikerne sier om skolen i den forestående valgkampen før høstens kommunevalg.

– Vi står foran en valgkamp nå og da er jo politikerne veldig flinke til å love at de skal satse på skolen. Vi skal hjelpe de til å huske på det når budsjettbehandlingen kommer i november, sier Andersen.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Olivias (7) foreldre reagerer på ultralyd-vedtak

Olivias (7) foreldre reagerer på ultralyd-vedtak