Hopp til innhold

Derfor blir ikke tiggerne i Arendal bøtelagt

Politivedtekten om tiggeforbud åpner for at politiet ikke bør bøtelegge folk som tigger for å aksjonere mot forbudet i Arendal. Politimester Kirsten Lindeberg sier også politiet kan la være å straffe tiggere dersom de har liten kapasitet.

Aksjonist-tigger i Arendal

Sist uke satt Ihra Lill Scharning og tigget for å prøve på få bot for å bryte tiggeforbudet i Arendal.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Flere personer har siden tiggeforbudet i Arendal ble innført 10. november forsøkt å få bot. De ønsker å få prøvd forbudet i retten.

Politiet i Agder har bestemt at folk som tigger i Arendal skal få 2000 kroner i bot. Ved gjentakelse vil beløpet bli høyere

Kirsten Lindeberg

Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt sendte i dag ut en pressemelding om tiggeforbudet i Arendal.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Ingen bøtelagt

Politiet har foreløpig ikke bøtelagt noen for brudd på tiggeforbudet.

Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt sier at politivedtekten som er vedtatt, åpner for at folk som tigger for å aksjonere politisk mot forbudet – ikke bør bli straffet for tiggingen.

Det kan også være andre omstendigheter som gjør at politiet ikke griper inn.

Politiet sier forbudet er innrettet mot tigging som et problem, ikke mot aksjonister som tigger for å aksjonere.

– Vi har vært klare på at forbudet gjelder reell tigging, og det vil sannsynligvis ikke komme noe ut av den såkalte tiggingen som har foregått i det siste, sier leder for felles kriminalenhet i Agder politidistrikt, Arne Pedersen, til Agderposten.

Ba om svar

Advokat Jon Wessel-Aas ba i dagens Agderposten om at politimesteren i Agder snarest burde avklare hva tiggeforbudet i Arendal innebærer.

I et brev til politimesteren skriver han at det er tvetydig og selvmotsigende hvordan politiet skal håndheve forbudet.

I dag kom politimesteren med et svar.

– Politiet forholder seg til loven, og i politivedtekten for Arendal kommune § 4. 3. ledd er det definert hvilke handlinger som forbudet retter seg mot. Fra tillegget som omhandler tigging står det: «Tigging på offentlig sted eller fra hus til hus er forbudt», sier Kirsten Lindeberg.

– Påtalemyndigheten kan unnlate å påtale et forhold selv om straffskyld anses bevist, sier hun og forklarer at det kan være flere grunner til det.

– Som eksempel kan nevnes kapasitetsmessige prioriteringer. I tillegg er det selvsagt relevant å vurdere om det foreligger andre særlige omstendigheter som tilsier at forholdet ikke blir påtalt, som for eksempelvis i Arendal, der overtredelsen er begrunnet i politisk uenighet fra en aksjonsgruppe, sier Lindeberg.

Tiggekopp til en aksjonist i Arendal

Ihra Lill Scharning fikk noen penger i glasset sitt da hun satt utenfor Arendal Kulturhus. Men noen bot fikk hun ikke.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Testet forbudet

Ihra Lill Scharning er av flere som har aksjonert for å prøve på få bot for å bryte tiggeforbudet i Arendal. Da hun sist uke satt ved kulturhuset i Arendal for å teste forbudet så hun flere ganger politiet gå rett forbi henne uten å bøtelegge.

Årsaken til at hun ikke ble bøtelagt er altså at politiet ikke vil gi bøter bot til tiggeaksjonister.

– Nå har vi denne situasjonen hvor flere tigger frivillig med hensikt å få bot og prøve tiggeforbudet i retten. Vi anser dette som en aksjon som faller utenfor det som er hensikten med tiggeforbudet, sier Arne Pedersen, sjef for felles kriminalenhet i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Arendal er den første byen i Norge som har innført forbud mot tigging. Det ble vedtatt i bystyret i slutten av august.