– Vi har klippet og freset, drevet med gravemaskiner, senket vannstanden, og drevet med innfrysing. Men innen fire år er krypsivet tilbake, sier Atle Torvik Kristiansen.
Det er ingen tvil om at prosjektlederen for krypsivprosjektet på Sørlandet har prøvd de fleste metoder for å bli kvitt krypsivet.
Atle Torvik Kristiansen hos Fylkesmannen med en håndfull krypsiv.
Foto: Nina Kristiin Vraa / NRKNå håper han en ny metode vil være løsningen på den årelange miljøproblematikken.
Venter på resultater fra overvåking
– Det har vist seg være vanskelig å ta knekken på denne planten. Neste ledd på tiltakssiden er å finne en ny metode, og det blir nok hovedtema på krypsivprosjektets møte til høsten, sier Kristiansen.
Det er også etablert et overvåkingsprogram for krypsiv, som ifølge Kristiansen begynner å bli «ganske bra».
– Det blir spennende å se hvilke resultater som kommer ut av det etter hvert, og om vi kommer nærmere noen forklaring på krypsiv-veksten i elver, fortsetter han.
– Det er et alvorlig miljøproblem
Det har tidligere blitt forsøkt med flere ulike metoder for å bli kvitt det hardføre krypsivet, men så langt har ingenting fungert godt nok.
Dermed holdes krypsivet igjen i sjakk ved hjelp av klipping og fresing.
Ordfører i Bygland kommune, Leiv Rygg, sier krypsiv ødelegger strender og elver i kommunen.
Foto: Svein Sundsdal / NRKOrdfører i Bygland kommune, Leiv Rygg, sier det er viktig at ikke krypsivet får vokse fritt mens det ventes på en langvarig løsning.
– Det gir jo et alvorlig miljøproblem. Krypsivet har fått en eksplosjonsartet vekst de siste tiårene, som fører til at elver og innsjøer blir ødelagt og overgrodd, sier Rygg.
- Les også:
- Les også:
For å finansiere forskningen er krypsiv-prosjektet avhengig av midler fra miljødirektoratet. Byglandsordføreren, som også er leder av vassdragsstyret for øvre Otra, sier det samarbeides lokalt for å sikre penger.
– Det er helt nødvendig å få prosjektmidler fra staten for kunne få gjennomført rydding av krypsiv i vassdragene på Sørlandet. Vi må sørge for at departement, direktorat og regjering ikke glemmer at krypsiv er et viktig miljøproblem, understreker Rygg.
Krypsivet danner matter både i vannkanten og på fjordbunnen.
Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK