NRK Meny
Normal

Denne maskinen kan redde liv

En mobil vifte som blåser røyk ut av tunnelene kan redde liv. Onsdag er det storskalaøvelse i en av tunnelene på E39 i Flekkefjord.

Created by InfoDispatcher

Den mobile vifte kan redde liv. Onsdag er det full øvelse i Flekkefjord i Austadtunnelen.

Austadtunnelen på E39 i Flekkefjord er over en kilometer lang, men det er ingen fastmontert vifte i tunnelen.

Onsdag sperres E39 i Flekkefjord og det blir omkjøring på grunn av øvelse i tunnelene.

– Dersom det brenner i en tunnel og det kommer røyk, er det nesten umulig å orientere seg i tunnelen, sier Kai Espen Feed ved brannvesenet i Flekkefjord.

Sist helg ble Vatlandsheitunnelen på E39 stengt på grunn av røyk. En bobil fikk problemer og røykla tunnelen som ligger på grensa mellom Lyngdal og Kvinesdal.

Øvelse i tunnel

Ifølge brannvesenet er det krav til vifter i alle tunneler over 1000 menter. I Flekkefjord er det ingen vifter, men Statens vegvesen bevilget penger til vifter i Flekkefjord og i Sirdal.

– Øvelsen går ut på å trene sammen med brann, politi, ambulanse og vegvesenet. Tunneler er vanskelige objekter. Det kan være mange folk og biler i tunnelen, mye kan skje, så vi må øve på dette, sier Feed.

Utrykningslederen i brannvesenet i Flekkefjord kan ikke røpe alt om øvelsen fordi mannskapene skal få trene. Men det blir i alle fall en bilulykke med flere som er skadet.

Kritisk ved ulykker

Tor Salvesen i ambulansetjenesten ved Sørlandet sykehus har vært med på å planlegge øvelsen. Han vet også hvor kritisk det kan være med bilulykker i tunnel. Flere ganger er det blitt satt fyr på bildekk i Leirvikstunnelen i Kvinesdal.

– Det er ikke mye som skal til for å røyklegge en tunnel. Den røyken som kommer ut lukter heller ikke godt. Det er bra at vi øver sammen på dette, mener Salvesen.

Mener mobil vifte redder liv

Tor Salvesen og Kai Espen Feed mener den mobile vifta kan redde liv.

Foto: Lars Eie / NRK

Utrykningsleder Feed forteller at brannvesenet kan koble seg opp mot blant annet NRKs P1 i tunnelene og gi beskjed til folk om hvordan de skal forholde seg ved en brann.