Hopp til innhold

Spesialenheten etterforsker

Spesialenheten for politisaker startet lørdag kveld arbeidet med å undersøke hendelsesforløpet etter at en 44-åring døde etter å ha stukket fra politiet.

Video Hasseldal om ATV-ulykka

Politistasjonssjef i Grimstad, Steven Hasseldal.

ATV-ulykke Lillesand

Mannen havnet i en sterkt vannførende elv og ble senere funnet lenger ned i elva.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

En mann døde lørdag morgen da han kjørte inn i et autovern på ei lita bru med en ATV etter en politijakt i Lillesand.

Mannen ble trolig kastet av firehjulingen og over autovernet, for han havnet ned en bratt skrent og landet i elva . Det gikk nesten tre timer før ambulansepersonell med assistanse fra brannvesenet fikk mannen opp. Han ble da konstatert død.

Avdøde er identifisert

Utover at det dreide seg om en voksen mann, hadde politiet lenge ingen opplysninger om hvem den avdøde var, men lørdag ettermiddag ble mannen identifisert.

– Det tok sin tid å finne identiteten, for det var ingen ID-papirer tilgjengelig. Nå har vi fått hjelp til å gjenkjenne mannen, og vi holder nå på med varsling av pårørende, sier operasjonsleder Per Lauvnes ved Agder politidistrikt til NRK ved 17.30-tida.

Det politiet imidlertid raskt fant ut, var at ATV-en mannen kjørte, var stjålet fra nabokommunen Iveland sist september.

Sparsomme med opplysninger

Den omkomne mannen ble forsøkt stanset av politiet på Tingsaker rundt klokka 06.00 lørdag morgen, men stakk av og kjørte inn på en gang- og sykkelvei. Politiet skal derfor ha tatt opp jakten på mannen. Politiet vet ikke hvorfor mannen ikke ville stoppe for kontroll.

Politisperringer etter ATV-ulykke i Lillesand.

Politisperringer ved gang- og sykkelveien ved Tingsaker, der politiet fant ATV-en de jaktet på lørdag morgen.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Politiet er sparsomme med opplysninger om hvor nær politiet var, da mannen kolliderte i autovernet. Politiet vil heller ikke si om det er brukt blålys eller sirener før ulykka skjedde, og ikke noe om hvilken fart de mener ATV-en holdt før ulykka.

Politistasjonssjef i Grimstad, Steven Hasseldal, er sjef for Sand driftsenhet, som lensmannskontoret i Lillesand er en del av. Han vil ikke si noe om foranledinga til ulykka, ettersom Spesialenheten for politisaker er koblet inn.

– Frykter dere at det har skjedd brudd på regler eller rutiner fra politiets side?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere nå. Nå må spesialenheten gjøre de undersøkelsene de skal, og så får de konkludere, sier Hasseldal.

(Artikkel fortsetter under video)

Video Omkom etter ATV-ulykke

Det tok nesten tre timer før politi og brannvesen kom seg ned til mannen (Se video ved å klïkke på bildet).

Vil avhøre politipatruljen

Spesialenheten for politisaker kom til Sørlandet først klokka 20.00 lørdag kveld, men enheten fikk tidligere i dag oversendt en del materiale, og etterforskninga er allerede i gang.

– Vi vil i løpet av dagen gjennomføre en del avhør for å danne oss et mer helhetlig bilde av hva som har skjedd. Vi vil avhøre politifolkene som operativt var involvert i hendelsen, og har fått opplyst at det var to tjenestemenn i patruljen som var like bak ATV-en, sier leder for spesialenheten for Vest-Norge, Einar Drægebø til NRK.

Einar Drægebø

Leder for spesialenheten for Vest-Norge, Einar Drægebø.

Foto: NRK

I tillegg til å selv se på ulykkesstedet, får spesialenheten tilgang på det materialet ulykkeskommisjonen i Statens vegvesen innhenter, og materialet politiet selv har innhentet.

– Det er for tidlig å si noe om sammenhengen mellom at politiet prøvde å få tak i mannen og ulykka. Det er nettopp det vår etterforskning skal avdekke, sier Drægebø.

– Hvor langt bak ATV-en var politiet da ulykka skjedde?

– Jeg vil ikke komme nærmere innpå hvor lang avstand det var mellom politiet og kjøretøyet da det kjørte ut. Vi må be om forståelse for at vi må være litt tilbakeholdne med informasjon så tidlig i etterforskninga.

Drægebø regner med at det vil ta en til to måneder før spesialenheten har sin konklusjon klar.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 00 0,61 kr
Dyrest kl. 11 0,65 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %