Hopp til innhold

Demonstrerte over hele landet for å bedre BPA-tilbudet

Flere steder i landet var det fredag demonstrasjoner for bedre brukerstyrt personlig assistanse (BPA) for handikappede. Helseminister Bent Høie innrømmer at dagens BPA tilbud ikke er godt nok.

BPA demonstrasjon i Risør

Hannah Lunden som saksøker staten for å få den hjelpe fra en personlig assistent deltok under BPA demonstrasjonen i Risør.

Foto: Madeleine Mellemstrand / NRK

19 år gamle Hannah Lunden fra Gjerstad har saksøkt staten fordi hun ikke får den hjelpen hun har krav på. Det har ført til demonstrasjoner for å bedre BPA-tilbudet i hele landet. Lunden selv deltok på markeringen i Risør fredag kveld.

– Det betyr utrolig mye at jeg får være en frontperson for alle de som sitter hjemme og trenger hjelp, men som ikke får det, sier Lunden.

Daglig leder i Norges Handikapforbund Oslo Jørgen Foss sier at rundt tusen personer deltok i markeringen flere steder i landet. Sammen med 100 andre personer overrakte han 10 000 underskrifter med krav om at dagens BPA-ordning må endre, til helseminister Bent Høie.

– Det var markeringer fra Risør til Tromsø i dag, men det var også mange som måtte markere dagen hjemme fordi de ikke hadde nok BPA timer til å komme seg ut, sier daglig leder i Norges Handikapforbund Oslo, Jørgen Foss.

Helseministeren, som møtte de oppmøtte foran Helse- og omsorgsdepartementet, innrømmer at tilbudet ikke er bra over alt.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie deltok under BPA demonstrasjonen

Helseminister Bent Høie møtte demonstranter foran Helse- og omsorgsdepartementet fredag.

Foto: Nuno Duarte / NRK

– Jeg er ikke fornøyd med den måten alle kommunene praktiserer ordningen på, derfor har regjeringen satt ned et nytt lovutvalg som skal styrke ordningen, sier Høie.

Saksøkte staten

Hannah Lunden valgte å saksøke staten fordi timene med personlig assistent ikke holder for å gi henne like aktiv hverdag som andre på hennes alder. Hun får hjelp fra en personlig assistent 15 timer om dagen. Selv mener Lunden at hun burde hatt assistent døgnet rundt.

Hannah Lunden (19) fra Gjerstad

Hannah Lunden mener hun ikke får den hjelpen hun har krav på. Og har saksøkt staten for å få brukerstyrt personlig assistanse døgnet rundt.

Foto: Leif Dalen / NRK

– Jeg føler at jeg lever et halvt liv. Jeg lever de 15 timene jeg har hjelp, og resten klarer jeg meg jo ikke selv, sier Lunden.

Gjerstad kommune vil ikke gi henne BPA om natten. Den beslutningen har Lunden klaget inn til Fylkesmannen – og fått gjentatte avslag.

Lunden er den første i Norge som saksøker staten for retten til brukerstyrt personlig assistanse om natta.

– Jeg må ha like mye hjelp om natta som på dagen. For å kunne ta en utdanning og leve det livet jeg har lyst til så må jeg kunne sove om natta.

Helseminister Bent Høie sier at rettssaken mellom Lunden og staten har vært viktig for å avklare hvordan lovverket rundt BPA skal praktiseres fremover. Dom i saken har ikke falt.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 00 0,61 kr
Dyrest kl. 11 0,65 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,3 kr 25 min.
  • Dusje 2,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %