Demente Torhild (63) fikk endelig møte politikere: – Det var fantastisk

På mandag møtte for første gang en gruppe mennesker med demens politikere på Stortinget. Demente og pårørende er storfornøyd. Jonas Gahr Støre kaller møtet inspirerende.

Torhild Vatnedal Faye fra Mandal

Torhild Vatnedal Faye (63) kommer fra Mandal. Hun er blid som ei lerke, og mener man kan ha et godt liv med demens.

Foto: Line Haus / NRK

– Møtet var skikkelig fantastisk. De tok oss på alvor. Det var godt å endelig få snakke om hvordan vi demente har det, sier Torhild Vatnedal Faye fra Mandal.

63-åringen er en del av en gruppe som er satt sammen for å forklare hvordan det er å leve med demens. Syv andre demente, fra hele Norge, var med på møtet.

De diskuterte med politikerne, og forklarte at kommunene må lage flere dagtilbud for demente - og samarbeide med frivillige for å skape et bredt tilbud.

Sven Erik

Torhild går med et smykke, der det står kontaktinformasjon til mannen hennes. Paret ønsket at NRK tok bildet av smykket, slik at flere demente kan vurdere muligheten å gjøre det samme.

Foto: Line Haus / NRK

Vil skape mer åpenhet

For Torhild var det viktigst å snakke om at man trenger økt åpenhet rundt demens i samfunnet.

– Det er noen som ikke tør å stå frem med demens. Alle må vite at de har folk å snakke med som går gjennom det samme, og steder der de kan møte opp å snakke om demens. Dette er ikke noe man trenger å holde hemmelig.

Mannen til Torhild, Svein Erik Faye, sier at det alltid har vært gode tilbud for pårørende, men at demente selv ikke har hatt anledningen til å snakke før nå.

Han er veldig takknemlig for at både kona og diagnosen får den oppmerksomheten som fortjenes.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Ressursgruppen består av følgende personer med demens: Jannicke Granrud (Oslo), Knut Erik Olsen (Bodø), Arne Inge Holen (Oppdal), Helene Øverby (Tynset), Terje Tinglum (Trondheim), Torhild Vatnedal Faye (Mandal), Ole-Jørgen Sveen (Oslo) og Toril Krøvel (Oslo).

Foto: Randi Kiil / Nasjonalforeningen for folkehelsen

Personlig for Støre

På møtet var Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti representert. Ap-leder Jonas Gahr Støre ble sittende igjen med mange inntrykk.

– Det var et flott møte med Nasjonalforeningen for folkehelsen og deres ressursgruppe for demens. Dette er mennesker som selv lever med demens. Det er verdifullt for oss å snakke med dem som faktisk lever med denne sykdommen, sier han.

Støre er også personlig engasjert i dette temaet, da han har demens i sin egen familie.

– Jeg har demens i min familie, hos min mor, og er pårørende selv. Men det å få historiene fra dem som kan fortelle dem, hvordan det er å bli demenssyk, og hvilke tilbud som er viktig for kvalitet i livene deres, det gjør stort inntrykk. Bedre inspirasjon til politikken vår kan vi ikke få.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre mener dagens møte var viktig.

Foto: Tonje Hellevig / Nasjonalforeningen for folkehelsen

Midler til forskning

Det var Nasjonalforeningen for folkehelsen som arrangerte møtet mellom demente og politikere. Kommunikasjonssjef Randi Kiil er fornøyd med møtet.

– Vi fikk ingen løfter over bordet, men ble invitert til en videre dialog med hele helse- og omsorgskomiteen.

Ett av målene med møtet var å skaffe midler til forskning på demens.

– Det er bare gjennom forskning vi kan få bedre kunnskap om årsaker til demens, finne mer effektive måter å forebygge demens på, og skape håp om å finne effektiv behandling. Derfor må denne forskningen trappes opp.