NRK Meny
Normal

- Feil at et nytt fengsel i Agder kun skal oppfylle behovet for arbeidsplasser

Det sier stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Vest-Agder, Kari Henriksen. Hun etterlyser en bredere debatt på hvor et nytt fengsel på Sørlandet skal plasseres.

Kari Henriksen

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Vest-Agder, Kari Henriksen, etterlyser en bredere debatt på spørsmålet om hvor et nytt fengsel på Sørlandet skal plasseres.

Foto: Terje Sellevold / NRK

Øystein Djupedal

Fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal.

Foto: Nina Kristiin Vraa / NRK

I går kastet fylkesmann i Aust-Agder, Øystein Djupedal, seg inn i debatten om lokalisering av nytt storfengsel i Agder.

Fylkesmannen vil ha fengsel i indre Agder

Djupedal mener fengselet må plasseres i indre Agder i Aust-Agder. Han argumenterer blant annet med at denne delen av fylket har størst behov for arbeidsplasser.

Les også:

– Hvis man nå skal gå til det skritt å investere i et nytt fengsel i Agder, så mener jeg at de indre bygder i Aust-Agder bør velges, sa Djupedal til NRK i går.

Kari Henriksen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet i Vest-Agder, mener imidlertid at det er feil å plassere et nytt fengsel kun ut ifra arbeidsmarkedet.

– Jeg har ingen formening om hvor det bør plasseres, men jeg etterlyser en bredere debatt enn å kun si at et fengsel bare skal oppfylle behovene for arbeidsplasser i distriktet, sier Henriksen.

– Skal først og fremst rehabilitere de innsatte

Justisministeren har lovet at det skal bygges fengsel i Agder, men det er ennå uklart hvor det skal plasseres.

– Et fengsel skal først og fremst rehabilitere de innsatte. Noen av de skal kanskje i arbeid og ha kontakt med sin hjemkommune. Ikke minst skal barn og pårørende til de innsatte skal ha kontakt med dem som soner, sier Ap-politikeren og legger til:

– Derfor mener jeg vi må ha en bred vurdering av hva som er den beste plasseringen av fengselet. Jeg mener også vi må ha en regional debatt på hvordan vi kan legge til rette slik at fengselet kan oppfylle alle de målsettingene et fengsel skal ha, sier Ap-politikeren.

Vil ikke blande seg inn i lokaliseringsspørsmålet

Men hvor Henriksen selv mener et nytt storfengsel i Agder bør ligge, vil hun ikke svare på.

– Jeg blander meg ikke inn i lokaliseringsspørsmålet, men jeg er veldig opptatt av at det må være en bred debatt om alle de ulike funksjonene et fengsel skal ha. Fengselet må også være tilgjengelig for dem som skal besøke de innsatte. Da tenker jeg ikke minst på barna til de innsatte, sier hun.

Les også:

– Når det er sagt, kan det godt hende at Evje – og Hornnes er et bra sted for et nytt fengsel, men jeg mener man bør gå dypere inn i de vurderingene slik at man finner det stedet som er best egnet til å oppfylle alle de aspektene som et fengsel skal ivareta, sier hun.

Sju ordførere øst i Aust-Agder mener Froland er beste plassering, mens Setesdal Regionråd er enige om at Evje bør velges

Ordførerne i Kristiansand og Vennesla mener nytt storfengsel bør plasseres på Støleheia i Vennesla.

Som lokalpolitiker kjemper ordfører Arne Thomassen (H) for nytt storfengsel i Lillesand. Men som stortingskandidat vil han ha fengselet til indre Agder.

Thomassen vil ha fengsel på Evje