NRK Meny
Normal

de Ruiter om Nav-forslag: – Nesten litt komisk

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) frykter at forslaget om felles Nav-kontor for Agder-fylkene er nok et steg på vei mot sammenslåing av Aust- og Vest-Agder.

Freddy de Ruiter

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) ser ingen fordeler med å slå sammen Nav-kontorene i Aust- og Vest-Agder.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

En ekspertgruppe nedsatt av arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) i fjor, la torsdag fram en rapport om effektivisering av Nav.

Ett av forslagene i rapporten er en sammenslåing av Nav sine fylkeskontorer i Agder og Trøndelag. Det ble positivt mottatt av direktøren i Aust-Agder, Hilde Høynes, som uttalte til NRK at hun synes en sammenslåing virker naturlig.

Det synes derimot ikke Arbeiderpartiets Freddy de Ruiter.

Frykter ett Agder

– Det virker nesten litt komisk. Jeg har vanskelig for å forstå at dette skal gjøre Nav så mye bedre. Jeg tror ikke det er løsningen, verken for Nav eller kommunene, sier han.

de Ruiter påpeker at fokuset heller bør være på Navs funksjon slik den er i dag.

– Nå har vi allerede hatt en diskusjon om hvorvidt Nav fungerer eller ikke, og så kommer diskusjonen om en sammenslåing på banen i tillegg. Hva skal det være godt for? spør han.

Stortingspolitikeren var sterkt imot sammenslåingen av fylkesembetene, da det ble vedtatt av regjeringen i november i fjor. Han frykter at sammenslåingen av Nav-kontorene er nok et steg på vei mot et felles Agder.

– Hvis regjeringen slår sammen Aust- og Vest-Agder så spytter de på innbyggerne. Men vi har jo sett at denne regjeringen ikke bryr seg om hva folk mener, sier han og legger til:

– Og ett Agder er helt uakseptabelt.

Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) mener de Ruiter tar feil.

– Dette har ingenting med fylkessammenslåing å gjøre. Fylkeskommunens oppgaver blir ikke påvirket av dette. Det er kun én ting som er viktig med Navs organisering, og det er om den fungerer eller ikke, sier han.

– Dagens Nav fungerer ikke godt nok

Åse Michaelsen (Frp) deler heller ikke de Ruiters syn. Hun mener at Nav per i dag fungerer for dårlig.

Åse Michaelsen

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) sier kvaliteten blir bedre med kun ett Nav-kontor.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det er uvesentlig om denne sammenslåingen virker komisk eller ikke. Dagens Nav er ikke godt nok, og det er menneskets utbytte som er viktig her. Et felles Nav-kontor betyr ikke at innbyggerne ikke får hjelp på lokalnivå. Men ressursbruk og samkjøring gjøres bedre på ett sted, sier Michaelsen.