Dataspill mot ADHD

Barn er blitt kvitt symptomer på ADHD gjennom ny behandling.

Hunden Blå

Barn med ADHD er blitt kvitt symptomene etter å ha gått gjennom spesialtilpassede dataprogram. (ILLUSTRASJONSBILDE)

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Tilsammen er 16 barn med ADHD-symptomer blitt friske etter å ha gjennomgått et nytt medisinfritt behandlingsopplegg.

Behandlingen foregår ved hjelp av datamaskiner og spesialtilpassede programmer som er laget som spill, skriver Agderposten.

Behandlingsopplegget strekker seg over 20 uker, og  80 prosent opplever en positiv effekt. Det tilsvarer samme resultat som med medisinering.

Ifølge foreldre til ferdigbehandlede barn oppleves behandlingen som en velsignelse.
-Effektene er svært virkningsfulle og medisinene kan kastes i søppelbøtta - og da gjerne før behandlingen er ferdig, bekrefter en mor til avisen.

Behandles gjennom spill

I to år har overlege og barne- og ungdomspsykiater Bodil Solberg drevet behandlingssenter i Tvedestrand. Her er datamaskiner med spesialtilpassede programmer den viktigste behandlingsformen for ADHD-barn.

Hun forteller at programmet er laget som et visuelt spill. Fremdriften i spillet drives av hjernebølgene. Eksempelvis kan en bestemt tone høres når man har en ønsket hjernebølge, eller du kan få en fugl til å fly. Nevrofeed-programmet brukes gjerne i kombinasjon med annen behandling.

- Da behandlingen startet hadde barna en gjennomutredet ADHD-diagnose. Etter å ha vært gjennom 40 behandlinger over 20 uker, fylte de ikke lenger kriteriene for ADHD, sier Solberg til avisen.