Hopp til innhold

Største sinke i likestilling

– Ingen kvinnfolk er gode nok i Hægebostad, sier ei kvinne i kommunen.

Hægebostad kommunehus

Her hersker høvdingene, ifølge Hægebostad-kvinne

Foto: Frans Kjetså / NRK

Sørlandskommuner skorer elendig på likestilling. Desidert dårligst ut på Statistisk Sentralbyrås likestillings-liste er Hægebostad kommune.Tidligere har Farsund hatt jumboplassen.

Kvinneandelen i kommunestyret er med på å gjøre Hægebostad til likestillingsversting. Kun fire av 21 medlemmer er kvinner. Ei av kvinnene NRK traff på butikken i Hægebostad i dag, pakker ikke inn sin forklaring på at hennes medsøstre sliter.

- Hægebostad er mannsdominert. Ingen kvinnfolk her er gode nok. De gamle høvdingene slipper oss ikke til. Kvinnfolkene som har prøvd seg og vært inne i politikken blir bøyet og formet slik de vil ha dem.

Hør fra Hægebostad

Kritisk til statistikken

Ordfører John Fidjeland er kritisk til statistikken. Han mener det er grunn til å stille spørsmål med konklusjonen på verstinglista.

– Det er ikke pinlig å ligge på førsteplass på lista, men mer pinlig at de som lager en slik statistikk ikke bruker mer realisme i det de legger fram, sier han.

Kvinners valg

At kun fire kvinner sitter med politisk makt, forklarer Fidjeland slik;

– Et valg er et valg. Velgerne bestemmer og kvinnene blir ikke kummulert, men halvparten av velgerne er kvinner.

Ordføreren ville selv brukt andre variabler enn Statistisk Sentralbyrå for å måle graden av likestilling. Variabler som antall kvinner i kommunestyret, barnehager og sysselsetting - er ikke nødvendigvis tegn på mangel på likestilling.

– Få damer i kommunen jobber deltid ufrivillig. Dessuten blir ingen barn avvist i barnehagen. Vi har full barnehagedekning, men noen foreldre velger å ha barna hjemme, og ønsker ikke barrnehageplass, sier Fidjeland.

Video nsps_upload_2010_3_8_20_18_21_263.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Bryr seg ikke om statistikken. Se video!