Hopp til innhold

Håpet ute for sørlandskvinner?

Vi tjener dårligst. Vi har minst makt. For tredje år på rad er Sørlandet dårligst på likestilling.

Kvinne i rødt

Er sørlandskvinner dumme og late, eller er de ofre for sørlandske mannsgriser?

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Kvinner og menn i de to Agder-fylkene er de minst likestilte i landet.

Siden 2002 har Vest-Agder hvert år ligget på bunn av likestillingsindeksen, mens det har variert hvorvidt Aust-Agder eller Møre og Romsdal har ligget på nest siste plass.

Det viser en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå .

For tredje år på rad ligger Aust-Agder på nest siste plass med 2,2 poeng, så vidt foran Vest-Agder som skårer 2,0 poeng.

Til sammenligning topper Akershus lista med 3,0 poeng, mens gjennomsnittet for hele landet er 2,6 poeng.

Liten makt

Kommunene i Vest-Agder har spesielt lav andel kvinner i kommunestyrene, og kvinner i fylket har lavere gjennomsnittsinntekt enn menn.

Aust-Agder skiller seg ut med en spesielt lav andel kvinner i arbeidsstyrken.

Kristiansand kommer dårligst ut av de fem største byene i Norge. Trondheim er den byen som har mest likestiling (3,0 poeng), tett fulgt av Oslo (2,9), Bergen og Stavanger (begge 2,8) og Kristiansand (2,7).

Farsund dårligst - igjen

Bare én av kommunene i agderfylkene havner blant de ti beste på likestilling. Det er Bykle.

På de 40 nederste plassene, finner vi hele ni sørlandskommuner. Av alle Norges kommuner kommer Farsund aller sist, med 1,3 poeng på SSBs oversikt.

Når det gjelder antall kvinner i arbeid, skårer Bykle 4,0 poeng, og kommer dermed likt ut med landets beste kommuner. Farsund får kun 1,0 poeng. Også på kvinners inntekt får Farsund bare 1,0 poeng, mens Bykle får 3,0 poeng.

May-Linda Magnussen i Agderforskning sier de to kommunene er rake motsetninger når det gjelder likestilling og kultur.

- Bykle er helt motsatt av Farsund. Farsund har mange industriarbeidsplasser og er et tradisjonelt industrisamfunn. Dette kombinert med at det i Farsund er en tradisjonell kultur, gjør at kommunen kommer sist ut.

- I Bykle er en stor del av arbeidsplassene innen service- og tjenestenæringen. Her har kvinner alltid jobbet, og det er naturlig. Det går mye på historie, tradisjon og lokal kultur, sier Magnussen.

- Kvinnenes feil

Magnussen har selv forsket på kvinner som er mødre. Hun mener grunnen til at Sørlandet er dårlig på likestilling, mye ligger på kvinnene selv.

På Sørlandet mener mange at man må være hjemme med barna, eller jobbe redusert, for å være en god mor.

- Det er et sammensatt bilde, men kvinner kommer dårligst ut på arbeidsliv. Mange jobber reduserte stilinger, det ligger mye bak statistikken. Det ligger på at kvinner ofte ønsker å jobbe redusert for å være gode mødre. Det ligger i kulturen, sier Magnussen.

- Er sørlandsmenn annerledes enn andre menn?

- På statistikken ser man at dette ligger hos kvinnene. Kvinner sanksjonerer andre kvinner om de ikke synes de gjør nok for å være gode mødre. Men når kvinnene på Agder er så tradisjonelle som de er, så er nok mennen det også, sier Magnussen.

- Må satse på likestilling

Fylkesordfører i landets minst likestilte fylke,Thore Westermoen, sa i sin årstale til fylkestinget i Vest-Agder tirsdag at fylkeskommunene nå har grepet fatt i den store utfordringen likestilling er i vår landsdel.

Thore Westermoen

Fylkesordfører i Vest-Agder, Thore Westermoen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Vi trives dårlig med å stadig ligge nederst på likestillingsindeksene som offentliggjøres hvert år, og ønsker å arbeide systematisk for å endre dette, i samarbeid med andre.

Det er dratt i gang to satsinger i år. Den ene er Agderrådets "Fritt valg", en 10-årssatsing som retter seg mot barn og unge, fra barnehage til universitet, med fokus særlig på ungdom fra 13-19 år. Det andre er Senter for likestilling ved UiA, der forskjellige aktører kommer sammen og får tilgang til forskningsbasert kunnskap på likestillingsfeltet.

- Programmet Female Future Agder skal også bidra til at landsdelen løftes opp fra bunnplasseringer på statistikker som omhandler likestilling. Female Future er en talentmobilisering av kvinner i regi av partnerne NHO-Agder, Vest- og Aust-Agder fylkeskommuner og Innovasjon Norge og startet i 2004. Målet er å kvalifisere og synliggjøre kvinner som ønsker lederstillinger og styreverv. Prosjektet betegnes som en ubetinget suksess og settes nå i gang igjen for tredje gang, sa Westermoen i sin tale.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Hvem er NRKs nye ekspert? 00:45
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 23 1,14 kr
Dyrest kl. 07 1,48 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,5 kr 25 min.
  • Dusje 5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,6 kr En vask
  • Varmeovn 1,2 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Feb 2023 – feb 2024
    + 6,3 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 5,5 %