Én av fem synes det er greit å kjøre båt med promille

Vest-Agder er det fylket i landet hvor flest svarer at det er greit å drikke alkohol når man fører båt. Det viser en landsomfattende undersøkelse.

Båt og alkohol

Én av fem i Vest-Agder synes det er greit å drikke alkohol og føre båt. Det viser en undersøkelse gjennomført fra

Foto: Berge, Asbjørn Odd / Asbjørn Odd Berge/NRK

Spørreundersøkelsen er gjennomført av MMI på vegne av alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

I undersøkelsen svarer 79 prosent av respondentene i Vest-Agder at de synes alkohol og båtføring er en uheldig kombinasjon. Det er dårligst i landet.

Daglig leder i AV-OG-TIL, Kari Randen liker ikke resultatet for Vest-Agders del.

– Det synes jeg er veldig uheldig. Det er klart at når holdningen er såpass dårlig sammenlignet med resten av landet, betyr det at det mange fører båt med promille, sier Randen.

Bedre i Aust-Agder

I Aust Agder sier 85,8 % at man bør la være å drikke alkohol når man fører fritidsbåt. Nær 8000 personer har svart på undersøkelsen. 853 av respondentene holder til i Agder.

Ifølge Randen er det største problemet at man setter seg selv og andre i stor fare.

– Det er fort å tenke at sjøen er stor og at været er fint. Men det skifter fort på sjøen. Det kan skje uforutsette ting og man møte andre båter i stor fart. Da er det viktig å være edru og klar, sier Randen.

Alkohol i hver fjerde båtulykke

Ifølge Randen er alkohol en medvirkende årsak i hver fjerde ulykke til sjøs. Det skal lite alkohol til før oppmerksomhet og reaksjonsevne svekkes. Hvert år opplever vi rundt 30 dødsfall i forbindelse med bruk av fritidsbåt i Norge.

– Derfor mener vi at godt sjøvett er godt alkovett, sier Randen.

– Hva mener du må skje i forhold til folks holdning til alkohol og båtbruk?

– Det jeg tror folk ikke er fullt ut klar over er den risikoen man utsetter seg selv og andre for ved å oppholde seg i en båt med alkoholpåvirket fører. Folk har en tendens til å tenke at det er sommer og sol, og da skal man kose seg med alkohol også i båt. Folk må bli oppmerksomme på at båt og alkohol er en dårlig kombinasjon, sier Randen.