NRK Meny
Normal

Dårlig kontakt var årsaken til mørklagt fyr

Ved 9.30-tiden var lyset tilbake i Grønningen fyr ved innseilingen til Kristiansand. Årsaken til mørkleggingen var en dårlig kontakt, opplyser Kystverket.

Grønningen fyr avstand

Grønningen fyr er et innseilingsfyr som markerer det østlige rundingspunktet ved innseilingen til Kristiansandsfjorden og Kristiansand.

Foto: Maj-Kristin Nygård / Ut.no

Lykta i Grønningen fyr ved innseilingen til Kristiansand er fikset etter at den var sluknet mandag kveld, opplyste Nasjonal koordinator for navigasjonsvarsler (Navco) ved 10- tiden.

– Vil lyse igjen i kveld

– Arbeidslaget var ferdige på stedet ved 9.30-tiden, så i kveld vil det igjen lyse fra fyret, sier telefonvakten ved Navco.

Regiondirektør Sven Arild Hansen i Kystverket forklarer at årsaken til at lyset forsvant var en dårlig kontakt.

– Tilsynslaget som reiste ut tidlig i dag fant raskt ut at en dårlig kontakt var årsaken til at lyset gikk i går kveld. Det er sånt som skjer med ujevne mellomrom på norske fyr, sier Hansen.

– Heldigvis har vi nesten 100 prosent oppetid på fyrene i Norge, men vi må regne med at det kan skje innimellom i vårt langstrakte land, sier han.

Sendte ut melding på VHF

Rundt klokken 20.30 mandag kveld kom det inn en melding fra losbåten om at fyret var mørkt. Da ble det i løpet av få minutter sendt ut en melding på skipsradioen på VHF om at Grønningen fyr var slukket.

– Kunne dette vært farlig?

– Det er en fordel at fyret lyser. Men folk er veldig erfarne å sjøen. Vi har andre installasjoner som virker, så man skal klare å orientere seg. Men det bør være lys i alle fyr. Det viktigste er å få ut melding om at et fyr er slukket, og at vi får fikset det, sier regiondirektøren.